16 oktober 2017

Minnesmästarens smarta tips till dig som ska göra högskoleprovet

Den 21 oktober är det dags för högskoleprovet. Här tipsar Jonas von Essen, tvåfaldig minnesvärldsmästare, hur du förbereder dig på bästa sätt inför provet.

Jonas von Essen har fått stor användning av sin minnesteknik när han har skrivit högskoleprovet.

Jonas von Essen är inte bara tvåfaldig minnesvärldsmästare. Han har också skrivit högskoleprovet nio gånger och har fått högsta resultatet 2,0 vid sex tillfällen.

– Våren 2015 fick jag 158 av 160 möjliga poäng. Det var det högsta resultatet i hela landet den gången, säger han.

Använder minnesteknik

Och visst har han fått användning av sitt goda minne när han har gjort högskoleprovet. Främst när det kommer till delen om ordförståelse. Med stöd av sin minnesteknik har han lärt sig att komma ihåg vad 7 000 vanligt förekommande högskoleprovsord faktiskt betyder.

– Jag gör minnesbild där jag kopplar samman ordets betydelse med hur det låter. Ta ordet filharmoniker som betyder orkestermusiker. Där har jag skapat mig en minnesbild av en orkester som sitter i min filtallrik och spelar harmoniskt, förklarar han.

Går ganska snabbt

Att bli minnesvärldsmästare tar såklart tid. Men om man bara vill vässa sitt minne inför högskoleprovet eller studier på universitet så kan vem som helst lära sig teknikerna ganska snabbt.

– ­Jag kan själv intyga att det bara tar några veckor att få det som andra tycker är ett riktigt geniminne, säger han.

Blir bättre för varje gång

Minnestekniken kommer bäst till sin rätt på ordförståelsen. För att klara av de övriga delarna är det bästa tipset att helt enkelt träna på gamla högskoleprov.

– Det finns inget tips som slår det. All statistik visar att man blir bättre på att göra provet när man gör det för andra eller tredje gången, säger han

Träna rätt

Jonas von Essen tycker också att du ska träna genom att göra ett högskoleprov som om det vore på riktigt. Gör provet under en och samma dag med samma tidsgränser som du får när du ska göra provet på riktigt.

– Då vänjer du dig vid tidspressen. Samtidigt lär du dig hur många uppgifter du hinner med på en viss tid. Det gör att du kan fokusera på rätt saker på provdagen och strunta i vissa tidskrävande moment, säger han.

Ska du själv göra provet den 21 oktober?

– Javisst. Jag har fortfarande inte släppt tanken på att få alla rätt, säger han.

Läs fler artiklar från Platsjournalen


4 träningstips inför högskoleprovet


Ladda hem gamla högskoleprov.
Du hittar dem här. Ta dig sedan tid att svara på proven. Ju mer du övar, desto mer förberedd är du när det väl är dags. Statistiken visar att du kommer at lyckas bättre när du har gjort provet ett par gånger.

Plugga ordförståelse
Ordförståelsen är något som du verkligen kan nöta in. Jonas von Essen har gjort det genom att ta hem ordlistor från ordprov.se. Han har sedan använt sig av minnesteknik för att omvandla orden till bilder som gör att orden blir lättare att komma ihåg.

Gör provet som om det vore på riktigt
Dagen när man skriver högskoleprovet är uppdelad i fem provpass som var och ett är 55 minuter långt. Innan provdagen tycker Jonas von Essen att du ska göra ett prov som om det vore på riktigt. Följ tidschemat moment för moment. Då lär du dig mycket om hur provet fungerar och vad du bör lägga din tid på när det är skarpt läge.

Läs krångliga texter
Det lönar sig att läsa lite krångligare texter både på svenska och engelska. Det har du igen när du gör provet. Jonas von Essen märkte själv att han klarade läsförståelsen bättre när han börjat pluggat på högskola. Så se till att läsa lite spännande facklitteratur när du har tid över.                

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress