12 oktober 2017

Sista minuten-tips inför högskolevalet

Högskolevalet närmar sig med stormsteg - den 16 oktober är det dags.
Här tipsar Arbetsförmedlingens analytiker Annelie Almérus om vilka utbildningar som ger dig störst jobbchanser efter examen.

När det kommer till att välja utbildning finns det mycket att tänka på. En viktig sak är såklart möjligheterna att få jobb när utbildningen är klar.

– Man vill ju inte stå där efter en lång utbildning och inte få jobb, säger Annelie Almérus.

Heta branscher just nu

Om du vill få bättre koll på framtidsutsikterna för ett visst yrke så ska du kolla in appen Yrkesguiden. Där får du veta hur jobbchanserna ser ut om fem år. Några tips på heta branscher för dig som ska välja utbildning just nu är pedagogiskt arbete, hälso- och sjukvård, data/it och bredare utbildningar som den till civilingenjör.

– Det är såklart bra att man vet vad som väntar innan man gör sitt val. Till exempel är inte jobbmöjligheterna lika goda inom journalistik och humaniora som inom vård eller teknik, säger Annelie Almérus.

Välj efter intresse

Annelie Almérus betonar att en högskoleutbildning generellt sett är en väldigt bra försäkring för att man ska klara sig bra på arbetsmarknaden. Speciellt om konjunkturen viker.

– Men när man ska välja utbildning är det såklart också viktigt att man kommer trivas med sitt jobb.  Därför bör man också studera något som man är intresserad av, säger Annelie Almérus.

Vilka utbildningar lönar sig?

Thomas Ljunglöf som är statistiker på Saco har undersökt vilka akademiska utbildningar som lönar sig på lång sikt, så kallad livslön. En slutsats är att akademiker i genomsnitt tjänar 16 procent mer än de som börjar jobba direkt efter gymnasiet.

Stora skillnader

Men det finns stora skillnader. De akademiska utbildningarna som lönar sig mest har en lönsamhet upp emot 40 procent. Medan vissa utbildingar faktiskt har ett minusresultat på 10 procent.

– Det är såklart inte kul. Vi vill ju att utbildning ska löna sig och att det ska finnas möjlighet till en positiv löneutveckling på lång sikt, säger Thomas Ljunglöf

Kvinnodominerade yrken

Studien visar bland annat att en ämneslärare på högstadiet eller gymnasiet i snitt får fem procent mindre i livslön än en genomsnittlig person som enbart har en samhällsvetenskaplig gymnasieutbildning.

– De flesta högskoleutbildningar som har en negativ utveckling är kvinnodominerade yrken där arbetsgivaren ofta är kommun och landsting. Därför vill vi se att arbetsgivarna satsar på höjda löner och tydligare karriärvägar för de här yrkesgrupperna, säger Thomas Ljunglöf.

Robotsäkrade jobb

Men många av de branscher som enligt Sacos studie har en negativ livslön är å andra sidan framtidssäkrade. Både på kort sikt eftersom efterfrågan efter utbildade personer är stor i dessa branscher. Och på lång sikt eftersom det handlar om jobb som inte kommer att konkurreras ut av robotar.

– Det går till exempel att underlätta lärarnas och sjuksköterskornas arbete med hjälp av digitalisering och teknikutveckligt, men de kommer ju aldrig att helt kunna ersättas av robotar, säger Annelie Almérus.

Läs även - lättare att komma in på vårens intagning

Lyssna på Jobbpodden om högskolevalet

Högskoleyrken med goda jobbchanser om fem år

Förskollärare och fritidspedagoger
Gymnasielärare
Ingenjörsyrken
It-yrken
Läkare
Lärare i grundskolan
Sjuksköterskor
Specialpedagoger
Tandläkare

Källa: Arbetsförmedlingens analysenhet

Sök nu

Måndag den 16 oktober klockan 24.00 är stoppdatum för att ansöka till högskolan.

Du skickar in din ansökan via antagning.se

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress