6 oktober 2017

TODO-mässan fixar jobb åt unga

Höst betyder säsongstart för jobbmässor. Den 9-11 november är det dags för TODO-mässan i Malmö. Som vanligt är arbetsgivare på plats med lediga jobb – liksom branschfolk, utbildningsanordnare, vägledare och arbetsförmedlare för att prata studier och karriär med Malmös unga.

Försvaret rekryterar på jobbmässa.

Försvaret kommer och berättar om sina olika yrken på TODO-mässan.

Det är sällan karriären är spikrak, att man lyckas pricka in ”rätt” utbildning eller yrke från första början. Vägen till drömjobbet kan i stället vara både krokig och lång. Ofta handlar det om slumpartade beslut, att prova på, ångra sig, hoppa på något nytt.

Det är dessutom ganska troligt att du byter yrkesbana någon eller några gånger under ditt yrkesliv. Att hålla på med samma sak från studenten till pensionen tillhör svunna tider.

Tina Hasselström är arbetsförmedlare och även en av de ansvariga för TODO-mässan som äger rum i Malmö i november. Hon rekommenderar alla unga som vill få koll på bra utbildningar och yrken att besöka mässan.

Tina Hasselström, Af.

Tina Hasselström.

– Med de snabba förändringar som sker på arbetsmarknaden i dag är det bra att försöka hänga med och uppdatera sig om yrken och framtidsutsikter. På TODO-mässan får du chansen att prata med vägledare, arbetsgivare, ungdomscoacher, arbetsförmedlare och andra som kan hjälpa dig på vägen mot drömjobbet, säger hon.

Vad är TODO-mässan för något?

– En mässa för jobb och utbildning och en gymnasiemässa på samma gång. Eller, som vi brukar kalla den, Sveriges största provrum för jobbtankar. En gång om året samlar vi rekryterande arbetsgivare, branschfolk, utbildningar, ungdomscoacher, vägledare och arbetsförmedlare för att prata studier, jobb och karriär med Malmös unga mellan 18 och 30 år.

Hur föddes idén?

– För att hjälpa Malmös alla ungdomar att lättare komma i arbete eller utbildning beslöt man att skapa en stor mässa där allt inom området ryms under ett tak under tre dagar. Man vill skapa en mötesplats som ger konkreta möjligheter till jobb och utbildning eller inspiration om du inte vet vad du vill göra.

Vad möter besökarna på mässan?

– På Jobbtorget finns cirka 30 rekryterande arbetsgivare, olika yrkesgrupper bland annat inom Malmö Stad, Skanska och Försvaret som berättar om sina yrken och karriärvägar, Malmö Högskola, flera folkhögskolor och yrkesskolor. Där finns en cv-verkstad där du kan få hjälp med cv och cv-foto, vägledare och coacher. På lördagen har vi fokus på Blåljusyrken; då kan du träffa Försvarsmakten, Polisen, Räddningstjänsten Syd, SOS Alarm, Kriminalvården och Tullverket som har med sig sökhundar.

Kan man söka jobb direkt på plats?

– Ja, man kan söka jobb direkt på plats! Det finns arbeten inom vård, restaurang, hushållsnära tjänster, lager, personliga assistenter, kundtjänst, sälj, tidningsbärare, utvecklare inom it, kriminalvård, terminalarbetare, resebranschen och en hel del annat. På Arbetsförmedlingens hemsida kommer ett program att läggas ut inom kort. Du kan även följa Arbetsförmedlingen Skåne och TODO på Facebook.

Ska man välja yrke efter prognoser eller intresse?

– Det kan ju bero på vilken situation eller var man befinner sig i livet. Jag tycker absolut att man ska sträva efter att få sitt drömjobb, men vägen dit kan ju se olika ut och innebära att man arbetar med annat först för att få arbetslivserfarenhet, referenser och trygga sin inkomst. Sedan är det alltid bra att ha koll på prognoser när man väljer utbildning för att ha en större chans att få arbete när man är klar med sina studier.

Vilka är ditt bästa jobbsökartips?

– Var aktiv, se det som ett jobb att söka jobb! Gör spontanbesök hos företag som du skulle vilja jobba hos. Vässa ditt cv, ta hjälp av någon i din närhet eller av Arbetsförmedlingen. Det finns många tips på Arbetsförmedlingens hemsida, bland annat om hur du söker jobb via sociala medier och nätverk. Se till att vänner, föräldrars vänner, grannar eller andra vet om att du letar jobb, registrera dig hos olika rekryteringsföretag och var ihärdig.

Hur kan jag få mesta möjliga nytta av mässan?

– Läs på om mässan och företagen du vill träffa innan ditt besök. Information läggs upp på TODOS hemsida. Gå runt och prata med alla arbetsgivare som är på plats även om du är nervös. De är där för att de vill träffa dig! Även om de inte har ditt drömjobb så kan de kanske ge dig andra tips om jobb i sitt nätverk. Ta med ditt cv i flera exemplar.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress