6 oktober 2017

Så tacklar du jobbiga jobbannonser

Jobbannonser kan göra folk nedstämda, visar en ny undersökning. Men låt dig inte nedslås av ouppneåeliga formuleringar. Jobbet kan trots allt vara närmare än du tror, menar Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Priya Eklund.  
– Se på annonsen som arbetsgivarens önskelista istället och bena ut vad de verkligen är ute efter, säger hon.

Flexibel, strukturerad, många bollar i luften, specialistkompetens, många år inom yrket, körkort eller flytande svenska. Har du också tappat modet av att läsa jobbannonser där kraven staplas på varandra? Då är du inte ensam och det inget ovanligt. Tröskeln kan kännas hög och formuleringarna kan till och med sänka självförtroendet i ditt jobbsökande, visar en ny undersökning utförd av sajten blocket Jobb i samarbete med Kantar Sifo.

Trycka ned

När drygt tusen svenskar tillfrågades uppgav tre av tio att de fått dåligt självförtroende av att läsa en jobbannons. Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Priya Eklund är inte överraskad över resultatet och tror att annonser kan trycka ned dem som sökt jobb länge.

– Har man varit arbetssökande under en längre tid och sökt många jobb utan att kallas till intervju eller ens fått svar, då kan det ju ge en känsla av att det inte är någon idé. Då kan jag förstå att man kan få en jobbig känsla med sig när man ser en ny annons, säger hon.

Jobbannonser kan göra dig nedstämd. Priya Eklund tipsar om hur du yfter blicken över formuleringarna.

Priya Eklund.

Annat som kan göra att folk blir låga av jobbannonser kan ha att göra med att kraven för olika tjänser blivit fler de senaste åren. Något som avspeglas i annonserna, menar Priya Eklund.  

– Samhällsutvecklingen har varit sådan de senaste åren att söker du en tjänst som administratör kanske du ska kunna så mycket mer än tidigare, till exempel kunna sociala medier och webbpublicering, säger hon.

Syftet viktigt

För att inte tappa modet helt kan det vara bra att ha arbetsgivarens syfte med annonsen i åtanke. Till exempel vill de ibland ha erfarenhet för att inskolning kostar pengar på kort sikt. Försök att inte bli avskräckt av kraven och tryck istället på att du är väldigt bra på att lära dig nya saker. Ibland är kraven eller de meriterande inslagen avsiktligt snäva i annonser eftersom arbetsgivare vill slippa bli överösta av ansökningar, även när det gäller enklare jobb.

Ändå finns det sätt att ge sig i kast med jobbannonser som känns övermäktiga.

– Det är såklart att det finns konkreta krav som måste uppfyllas, att det till exempel krävs busskort för bussförare eller en examen för att bli sjuksköterska. Men för övrigt kan man se på annonsen som en önskelista från arbetsgivaren, allt är inte hugget i sten.

För att få en balanserad bild av annonsen är det bra att granska den lite närmare.

­– Det är mycket ord och mycket lull lull. Stryk under i annonsen och gör en punktlista på vad det egentligen är som arbetsgivaren kräver. Vad är det som är krav och vad är det som är meriterande. Tänk också på vad du har papper på och vilka egenskaper som efterfrågas.

Bocka av

När innehållet i annonsen har benats ut och du har en lista blir det lättare att gå vidare. Bocka av vilka krav och önskemål som du lever upp till.

– Titta på vad det är som blir över, vad är det i du inte har i det de efterfrågar. Fundera på om det är någonting som ändå skulle passa in på dina erfarenheter även om det inte är exakt det de skriver.

Erfarenheterna av kontakt med människor i en kundtjänst, eller inom handeln kan visst vara värdefulla även om det är erfarenhet som hotellreceptionist som efterfrågas.

Inte ens när det verkar helt kört och man saknar en efterfrågad merit ska man behöva ge upp.

– Är det drömjobbet som utannonseras och du känner att du inte riktigt räcker till med din kompetens kan det ändå vara värt att ringa eller mejla dem och visa ditt intresse för jobbet eller arbetsplatsen. Och kanske finns det någon erfarenhet som du har som kan vara värdefull för en tjänst hos dem och kanske värdesätter de ditt stora intresse för verksamheten och vill knyta sig till dig på något sätt, säger Priya Eklund.

Fem tips som hjälper dig

  • Stryk under orden med arbetsgivarens krav och önskemål om meriter i annonsen. 
  • Gör en punktlista och red ut vilka kompetenser du faktiskt har. 
  • Granska meriterna som blir över - som du saknar. Ställ dig frågorna vad orden faktiskt betyder och innebär?
  • Tänk på vad dina egna övriga meriter och erfarenheter trots allt kan ha ett värde i sammanhanget.
  • Glöm inte att arbetsgivarnas - bortsett från vissa licenser och yrkesutbildningar - ofta kan betraktas som önskemål.

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress