6 oktober 2017

Nu är det dags att söka till högskolan

Funderar du på att börja plugga på högskola? Söker du den 16 oktober så har du större chans att bli antagen.
– Konkurrensen är ofta något lägre till vårterminernas utbildningar, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets och högskolerådet.

Den 16 oktober är det dags att söka till högskolan.

Den 16 oktober är det dags att söka till högskolan.

Det drar ihop sig för alla som går och funderar på att söka till högskolan. Stoppdatum för att skicka in sin ansökan stänger den 16 oktober klockan 24. En fördel med att söka nu i oktober är att konkurrensen om platserna ofta är något lägre till de utbildningar som börjar på våren.

– Om du inte kom in på hösten så kan det därför vara en god idé att söka samma utbildning som börjar på vårterminen. Sedan är det ju inte alla universitet som har terminsstarter både höst och vår, säger Åke Lernefalk på Universitets- och högskolerådet.

Sugen på en nystart

Är du sugen på en nystart men inte vet vad du vill studera? Då finns det några bra knep som gör att du kan hitta en utbildning som passar dig, tipsar Jenny Strandh som är yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen.

– En bra start är att göra Arbetsförmedlingens intressetest. Det kan ge dig tips på områden och yrken som passar dig. Kolla också gärna in appen Yrkesguiden. Där kan du få koll på yrken som du kanske inte ens kände till innan, säger hon.

Prata med proffsen

Om du vill diskutera yrken kan du ta kontakt med en arbetsförmedlare. Vill du prata med en studie- och yrkesvägledare kan du vända dig till din hemkommun eller till en högskola.

– Men vill du plugga så tycker jag verkligen att du ska våga testa. All kunskap är bra kunskap. Och om du påbörjar en utbildning som inte känns rätt, då kan du ju bara avbryta och söka in till en ny utbildning, säger Jenny Strandh.

Utbildningarna som leder till jobb

De mest populära utbildningarna är i stort sett alltid jurist, läkare, veterinär och psykolog. Där är konkurrensen som hårdast. Men det finns andra utbildningar som garanterat leder till ett jobb i framtiden.

– Studerar du till lärare, sjuksköterska eller ingenjör så har du väldigt goda jobbchanser när du tar examen, säger Jenny Strandh.

Så gör du för att söka till högskolan

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress