6 oktober 2017

Adam gick från lärling till fastighetskötare

När Adam Bader insåg att det var fastighetsskötare han ville bli fick han hjälp av sin arbetsförmedlare att förverkliga sin yrkesdröm.
– Du har min framtid i dina händer, sa jag till honom och bad att få utbilda mig till yrket.

Adam blev fastighetsskötare genom en arbetsmarknadsutbildning

Adam Bader jobbade som guldsmed i Irak. Genom att gå en arbetsmarknadsutbildning jobbar han numera som fastighetsskötare för HSB.

Adam Bader, 32 år, kom till Sverige 2009. I sitt hemland Irak hann han gå färdigt gymnasiet (motsvarande Naturvetenskapsprogrammet i Sverige) och jobba några år som guldsmed. Kriget satte tyvärr stopp för hans planerade universitetsstudier.

Jag träffar honom samma dag som han fyller 32 år, en eftermiddag i slutet av september, på HSB Stockholms kontor på Fleminggatan i centrala Stockholm.

– Är det för att du fyller år som du är så glad? frågar jag honom.

– Nej, inte egentligen, eller det är väl roligt också men mest glad är jag över mitt jobb som fastighetsskötare, svarar han.

Skräddarsydd utbildning

Bredvid Adam, i ett stort konferensrum på sjätte våningen, sitter Kristin Printz från HSB:s HR-avdelning. Det är hon som har ordnat träffen med Adam, som är en av nio arbetssökande som har gått en arbetsmarknadsutbildning för fastighetsskötare. HSB skräddarsydde utbildningen tillsammans med Arbetsförmedlingen för att deltagarna skulle få en så bra utbildning som möjligt.

– För HSB passar upplägget att få vara med och påverka utbildningsinnehållet perfekt. På det sättet kan vi rekrytera personer som passar för yrket och utveckla dem själva, säger Kristin Printz.

Och Adam Bader passar för yrket, det råder det ingen tvekan om. Han är social, vilket är nödvändigt i de dagliga kontakterna med de boende i bostadsrättsföreningarna, och händig plus att han verkar ha ett medfött gott humör. Och så märks det att han har en stark vilja.

– Hur fick du upp ögonen för den här arbetsmarknadsutbildningen? frågar jag honom.

– Det började med att jag loggade in på Mina sidor på arbetsformedlingen.se och skaffade mig en bild över vilka fastighetsskötarutbildningar det fanns. Sedan pratade jag med min arbetsförmedlare. Du har min framtid i dina händer, sa jag till honom och bad att få utbilda mig till fastighetsskötare.

Förberedde sig i fyra veckor

Det var så det började. Adam blev en av 140 arbetssökande som sökte till utbildningen. Han och 15 andra blev sedan antagna till en fyra veckor lång förberedande kurs som till stor del gick ut på att kontrollera om eleverna hade tillräckliga teoretiska kunskaper och sociala färdigheter för att klara yrket.

I oktober 2016 startade utbildningen som bäst kan beskrivas som en lärlingsutbildning eftersom eleverna kombinerade praktik med teori under åtta månader för att lära sig fastighetsskötaryrket. Det var ett upplägg som passade Adam.

– Det var bra att gå som lärling för fastighetsskötaryrket kräver mycket erfarenhet och när man är ute och praktiserar lär man sig nya saker hela tiden.

I juni i år tog han sin fastighetsskötarexamen och i samma stund blev han anställd på HSB Stockholm.

Efter intervjun i konferensrummet går Adam till sin tjänstebil som är parkerad ett par kvarter från huvudkontoret. Jag följer med honom och frågar vad han gillar bäst med yrket.

– Oj, det är svårt att svara på för jag är ju inte riktigt självgående ännu men jag tycker väldigt mycket om utmaningarna i jobbet och jag gillar att lösa problem. I dag fick jag en kram från en dam som jag hade hjälpt med en sak. Och jag gillar HSB, det känns som att vi är en stor familj.

Utvecklas som människa

Framme vid parkeringen öppnar Adam dörrarna till bagageutrymmet på HSB-bilen och slänger in sin verktygsväska. Då kommer han på flera fördelar med yrket. Han säger att det utvecklar honom som människa och att hans svenska blir bättre och bättre för varje dag.

Innan han sätter sig i bilen och kör iväg till sin arbetsplats i Haninge frågar jag honom om han kan komma på några bra tips till andra som är intresserade av att gå en lärlingsutbildning.

– Man ska vara målinriktad, lyhörd och vara beredd att jobba i nära samarbete med andra. Om man ska sammanfatta det så var det väldigt roligt att vara lärling, säger Adam Bader.

Här kan du läsa mer om yrket och se var det finns lediga jobb som fastighetsskötare.

Läs mer om yrket fastighetsskötare

Läs mer om arbetsmarknadsutbildningar

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress