22 september 2017

Bli youtuberproffs på 20 veckor

Drömmer du om en framtid som Youtuber? Nu har Kalix folkhögskola startat Sveriges första utbildning för den som vill bli nästa Youtubeproffs.

Pewdipie är framgångskrik youtuber. Nu finns en utbildning till youtuberproffs på Kalix folkhögskola.

Pewdipie, känd youtuber

Det har väl inte undgått någon att världens största Youtuber, PewDiePie kommer från Sverige. Han har nu över 57 miljoner följare på sitt Youtube-konto. Hemma i Sverige har fixstjärnor som Jockiboi och Therese Lindgren långt över 100 miljoner visningar varje år.

100 ansökningar

Det föder såklart drömmar hos många om att kunna gå i deras fotspår. Hittills har det saknats en nischad utbildning för Youtubers. Men nu kliver den anrika folkhögskolan i Kalix in och fyller tomrummet på utbildningsfronten.

– Det är en distansutbildning som löper i 20 veckor. Intresset är jättestort. Vi har 15 platser men har fått in långt över 100 ansökningar, säger Anders Durvall, lärare på Kalix folkhögskola.

Han är noga med att påpeka att man ska kliva in i utbildningen med rätt förväntningar.

– Vi lovar ingen att man ska bli nästa PewDiePie. Genomslagskraften bygger ju på Youtuberns utstrålning och att man har ett unikt koncept, säger Anders Durvall.

Utbildningens mål är snarare att ge eleverna rätt verktyg för att det som man producerar ska hålla en bra och hög kvalitet.

– Vi går igenom hur man gör snygga klipp, bildvinklar, filmteknik, manusskrivande och marknadsföring, säger han.

Efterfrågas av många företag

Höstterminen är redan full men Kalix folkhögskola planerar redan inför nästa termin.

– Vi måste såklart försöka ta tillvara på det stora intresset, säger Anders Durvall.

Konkurrensen om uppmärksamheten på Youtube är stenhård och det ska mycket till för att lyckas. Men Anders Durvall tror att eleverna kommer att ha nytta av sina kunskaper även om de inte skapar nästa trendande Youtube-konto.

– Det finns väldigt många företag som efterfrågar den kunskap som våra elever kommer att få med sig. Att producera filmer med vassa budskap som man sedan kan sprida i sociala medier, säger han.

Läs mer om utbildningen till Youtuber

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress