22 september 2017

Bli plåtslagare och säkra din yrkesframtid

Det ökande byggandet gör att det behövs 1 000 nya plåtslagare varje år.
Så är du en händig och kreativ problemlösare kan plåtslagare vara ett smart yrkesval för dig.
– Det är fullt ös hela tiden, det finns hur mycket jobb som helst, säger plåtslagaren Hugo Salming, 20 år.

Hugo Salming, plåtslagare.

Hugo Salming är plåtslagare och yrkesambassadör åt Plåt- och Ventföretagen. Som yrksambassadör arbetar han för att förmå fler unga att välja plåtslagaryrket.

Hugo Salming är plåtslagare på en firma i Göteborg och även yrkesambassadör hos branschorganisationen Plåt- och Ventföretagen. Som sådan informerar han om sitt yrke i skolor, på rekryteringsmässor och liknande.

Han utbildade sig till plåtslagare på yrkesgymnasium och fick jobb direkt efter utbildningen.

Det bästa med det här yrket är friheten, fritt skapande, mycket frisk luft och att det hela tiden händer nya saker. Bäst gillar jag när jag får hitta lösningar tillsammans med andra hantverkare, till exempel snickare på ett bygge. Att samarbeta är väldigt inspirerande, säger Hugo Salming.

Enligt Plåt- och Ventföretagens informationsmaterial har byggnadsplåtslageri stora likheter med mönsterkonstruktion och sömnad. En plan plåt ska exempelvis bredas ut, mätas, klippas, bockas och falsas för att passa en skorsten eller sluttande tak.

Hugo Salming håller med om liknelsen.

– Ja, plåtslagare är nog ett av de få hantverksyrkena som fortfarande är ett riktigt hantverk där man med händerna skapar något från ax till limpa. Från idé och skiss till att man tar ut måtten, åker till verkstan och tillverkar plåtdetaljerna och slutligen monterar, säger han.

Villatak och kyrktorn

En byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak och fasader med plåt. Det kan vara allt från ett litet villatak i stålplåt eller ett kyrktorn i koppar till en hel industribyggnad. Montering av vattenrännor, vindskivor, isolering, målning och snöskottning av taken kan också vara en del av arbetet – som ofta utförs på höga höjder.

– Men det var ganska länge sedan som jag och mina arbetskamrater skottade tak. Eftersom det finns hur mycket plåtjobb som helst finns det ingen anledning att använda vår kompetens till att skotta bort snö från hustak, säger Hugo Salming.

Det finns en mängd handverktyg och maskiner för att kunna forma plåten enligt plåtslagarens idé. Klubba, hammare, tång, sax, mothåll, mejsel, rullfalsmaskin, kantmaskin, falsslutare och sömsvets – för att nämna några.

– Verktygen vi använder är i stort sett samma som användes för hundra år sedan. Men även om hantverket är gammalt så möter vi nya utmaningar vid varje nytt jobb. Man blir aldrig fullärd utan kan hela tiden utveckla sig. Därför är det bra att vi har många äldre plåtslagare verksamma som kan dela med sig av sina erfarenheter och ge värdefulla tips, säger Hugo Salming.  

Så utbildar dig till plåtslagare

Grundutbildning till byggnadsplåtslagare finns inom gymnasieskolan på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning plåtslageri. Se gymnasieinfo.se för mer information. Efter examen söker man lärlingsanställning i ett företag. Efter ca två år som lärling avlägger man yrkesexamen och får sitt yrkesbevis som plåtslagare.

Om gymnasieskolan inte har inriktningen plåtslageri kan man läsa kärnämnena på bygg- och anläggningsprogrammet i skolan och få den praktiska utbildningen genom ett plåtslageriföretag. I det fallet får man kompletterande utbildning vid branschens skola, PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i ett företag.

Alternativa vägar till grundutbildning är via arbetsmarknadsutbildning, exempelvis hos Utbildning Nord, eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning.

Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitet- och högskolerådet som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar.

Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns hos Arbetsförmedlingen.

Mer information finns hos PVF Yrke och Utbildning

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress