15 september 2017

Stora jobbchanser som kriminalvårdare

Vill du göra skillnad för andra och bidra till att minska återfallsbrottsligheten? I så fall kan ett jobb inom kriminalvården vara något för dig. Just nu rekryterar myndigheten blivande kriminalvårdare till anstalter och häkten i hela landet.

Hundförare med narkotikahund inne på anstalten Hall.

Hundförare med narkotikahund är ett av alla de yrken som finns inom Kriminalvården.

Kriminalvården är Sveriges fjärde största myndighet och har närmare 12 000 medarbetare inom ett hundratal olika yrkesinriktningar. Den vanligaste är kriminalvårdare, men förutom dem sysselsätter myndigheten ett stort antal andra yrkesgrupper som underrättelsespecialister, ekonomer, frivårdsinspektörer, sjuksköterskor, psykologer, lärare, it-personal och administratörer.

Omkring 1 200 nya medarbetare per år kommer att behöva anställas

Just nu är Kriminalvården i färd med att rekrytera ett stort antal nya medarbetare, främst kriminalvårdare men även andra yrkesgrupper, till landets anstalter och häkten. Som ett led i rekryteringssatsningen - och som ett sätt att göra sig mer känd hos allmänheten, flyttade Kriminalvården in på Stockholms centralstation förra veckan för att informera om sin verksamhet. Mitt bland förbipasserande tågresenärer, fanns en fängelsecell uppbyggd, en bil som annars transporterar misstänkta och dömda brottslingar och en fotboja som vem som helst fick prova. På plats under veckan fanns också ett antal medarbetare på plats för att svara på allmänhetens frågor.

Martin Klaar är chef för kompetensförsörjningsenheten inom Kriminalvården. Han tycker det är viktigt att göra myndigheten mer känd och ställer gärna upp och berättar för Platsjournalens läsare om kriminalvårdsyrket.

Martin Klaar, Kriminalvården.

Martin Klaar, Kriminalvården.

– Sverige går på högvarv, alla slåss om arbetskraften. Vi vill givetvis locka så många som möjligt att söka jobb hos oss, så att vi kan få dem som är mest lämpade för det angelägna uppdrag vi har. Jag vill trycka på vikten av mångfald bland våra medarbetare. Det är viktigt att vi som myndighet speglar hur samhället ser ut, säger han.

Vad gör en kriminalvårdare?

– För det första jobbar vi hela tiden med människan och få den att vilja förändra sitt liv och bryta sitt liv med kriminalitet, att minska återfall i brott och det gör vi såklart på flera olika sätt. Men en vanlig dag börjar med att du som kriminalvårdare ansvarar för upplåsning på våra anstalter. Sen är det ju att förbereda för att klienterna skall slussas ut till sysselsättning som kan vara att studera, arbeta i vår produktion eller gå påverkansprogram. Under dagen sen så arbetar du både med kontaktmannaskap och säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter. Varje dag slutar med att man ansvarar för inlåsningen av klienterna på deras bostadsrum.

Är jobbet riskfyllt?

– Visst kan arbetet vara riskfyllt utifrån uppdragets art. Men ett fokus på arbetsmiljön och säkerheten är otroligt viktigt för Kriminalvården. Du arbetar till exempel aldrig ensam utan alltid i team, samarbetet är otroligt viktigt.

Vilka kvalifikationskrav har ni?

­– Du skall ha fullständig gymnasiekompetens i form av slutbetyg eller gymnasieexamen. Eftersom vi arbetar med myndighetsutövning är det viktigt med goda kunskaper i svenska språket såväl i tal som skrift.

Hur ska man vara som person för att passa i yrket?

­– Man ska vilja arbeta med människor och tro på människans förmåga att förändras. Att man vill vara med och påverka en annan människas förändringsresa. Att man vill samarbete och arbeta i team. Bra på att skapa relationer, är flexibel och har en empatisk förmåga. Att du delar Kriminalvårdens värdegrund och att mänskliga rättigheter värderas högt.

Hur jobbar ni med mångfald bland personalen?

– Det är dels något som är strategiskt i alla våra rekryteringar vilket så klart lyfts i alla våra annonser. Men något konkret vi gjort är en satsning på våra vikarier med annan etnisk bakgrund som inte skulle klara vår grundutbildning på grund av språket. Dom har vi stöttat i svenskundervisning med koppling till myndighetssvenskan.

Vilka utbildningar erbjuds de som anställs?

­– Innan du kan få en fast anställning som kriminalvårdare genomgår du en 20 veckor lång grundutbildning. Sen har myndigheten idag ett 130-tal fort- och vidareutbildningar som man får gå utifrån dels olika funktionsuppdrag man får men även för att fördjupa kunskap inom vissa specifika områden, som ex ungdomar, psykiatri och säkerhet.

Vad är ingångslönen?

– Vi tillämpar individuell lönesättning inom Kriminalvården. Men det finns ett lönespann på mellan 21 000 och 27 000 kr.

Här hittar du de lediga jobben hos Kriminalvården

20 veckors betald introduktionsutbildning

Kriminalvården utbildar sina blivande medarbetare vid regionala utbildningsenheter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Norrköping. Rekryteringsbehovet styr hur ofta vi utbildar kriminalvårdare.

För kriminalvårdare är utbildningen 20 veckor, för frivårdsinspektörer och produktionsledare 8 veckor. Övriga nya medarbetare med andra roller har en 1-2 veckor lång introduktion, beroende på om de arbetar med klienter. 

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress