15 september 2017

Öka dina jobbchanser med utlandserfarenhet

Krydda ditt cv med utlandserfarenhet. Det lönar sig när du ska söka jobb på hemmaplan. Om en arbetsgivare måste välja mellan två personer med samma meriter - då går jobbet till den som har prövat vingarna utomlands.

Våga ta klivet och jobba eller plugga utomlands.

Starta ditt utlandsäventyr

Går jobbsökandet på hemmaplan trögt? Eller vill du bara testa något nytt och pröva hur det är att jobba i ett annat land? Du kan få massor av tips och hjälp från Arbetsförmedlingens Eures-rådgivare om hur du kommer iväg. Om du inte vill jobba så kan du ju testa att göra praktik eller plugga utomlands.

Pengar till intervjuresan

Om du har blivit kallad till en intervju i ett annat Europiskt land kan du ansöka om ekonomiskt stöd till intervjuresan genom projekten Ditt första Eures-jobb och Reactivate. Det finns också en rad andra stöd som du kan ansöka om som kan hjälpa dig på traven.

Bättre jobbchanser

Om du tar dig ut i värden för att plugga eller jobba så kommer du att ha en bättre chans att få ett jobb när du kommer hem. I 99 fall av 100 väljer arbetsgivare personer med utlandserfarenhet om valet står mellan två likvärdiga kandidater. Det visar en undersökning som Svenskt näringsliv genomförde med Internationella programkontoret. Så glöm för allt i värden inte bort att berätta att du jobbat eller pluggat utomlands när du söker jobb.

Högre lön

Inte nog med att utlandserfarenheten ökar dina jobbchanser. Den ökar faktiskt också dina chanser till en bättre ingångslön. I studien från Svenskt näringsliv visade det sig att de som studerat utomlands under sin utbildning fick en högre ingångslön än de som bara pluggat i Sverige.

Bättre språkkunskaper

Att vara duktig på språk blir allt viktigare på dagens globaliserade arbetsmarknad. Om du kan visa upp att du har studerat utomlands eller att du redan har jobbat i ett annat land så har du ju bevis på att du kan minst ett till språk utöver svenska. Med dina språkerfarenheter kan du bli en viktig kugge i hjulet för företag som vill in på den utländska marknaden i det land där du nyss har jobbat eller studerat.

Flexibel och social

Arbetsgivare älskar personer som är anpassningsbara och som har stor social kompetens. Och om du har varit i ett annat land för att plugga eller jobba så har du säkert samlat på dig många konkreta exempel på att du är just detta. Berätta hur enkelt det gick att anpassa dig till arbetsklimatet på den utländska arbetsplatsen. Eller dela med dig av hur du gjorde för att smälta in och skaffa dig nya arbetskamrater under ditt utlandsäventyr.

Bevis på att du vågar

En annan egenskap som ofta uppskattas av arbetsgivare är förmågan att ta egna initiativ. Och om du har lyckats ta dig iväg till ett annat land där du har skaffat ett jobb eller pluggat så har du ju minst sagt ett bra bevis på att du är handlingskraftig och initiativrik. Tänk på att det nog är mer imponerande att ha pluggat eller jobbat i Kapstaden än i Köpenhamn.

Mer tips för dig som vill jobba utomlands

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress