15 september 2017

Gott om jobb inom industrin

Vågar man satsa på en framtida karriär inom industrin? Här ger Magnus Huss, förbundsdirektör för IKEM, Innovations och kemiindustrierna, sin bild av industrins framtid i Sverige.

Det finns många lediga jobb inom industrin.

Hur mår den svenska industrin? 

– Den exportintensiva industrin går bättre än på länge, mycket beroende på att den internationella konjunkturen pekar uppåt. Fordonsbranschen går till exempel bra. Men vi har också en stark tillväxt på hemmaplan.

Trendspanare lyfter ofta fram industrin som en bransch där jobben i framtiden enbart kommer att utföras av robotar. Stämmer det? 

– Utvecklingen går framåt och robotiseringen gör att vissa arbetsuppgifter inom industrin kan ersättas med robotar. Men det behöver inte innebära att industrin behöver mindre personal. Däremot kommet jobben inom industrin att se annorlunda ut. Eller det gör de egentligen redan idag. Kompetenskraven på en industriarbetare är högre nu än vad de var tidigare. Att förstå, arbeta med och utveckla produktionsprocesser blir till exempel allt viktigare i takt med automatisering och digitalisering.

Magnus Huss, IKEM

Så industrijobben kommer att finnas kvar? 

– Absolut. Men det bygger på att våra svenska industrier hänger med och är konkurrenskraftiga jämfört med industrierna i andra länder. Vi behöver hela tiden skapa bättre produkter och fler bra innovationer. Och för det behövs kunniga och drivna anställda som vill utvecklas tillsammans med industrin.

Var finns jobben? 

– Det finns ett jättestort kompetensbehov. Vi behöver forskare och ingenjörer inom ett flertal inriktningar, till exempel kemiingenjörer, applikationsingenjörer och processingenjörer. Medelåldern på våra processtekniker är alarmerande hög. Det finns också en stor brist på vanliga industriarbetare, sådana som kan krypa in i en maskin och fundera ut hur man kan laga eller fixa det fel som har uppstått.

Hur ska ni få fler att våga satsa på en karriär inom industrin?

– Vi i branschen måste bli bättre på att marknadsföra oss och få ut information om hur spännande och utvecklande det är att jobba inom industrin. Vi kan ibland höra från unga att man inte vill jobba inom industrin, men man vill gärna jobba på ABB. Men ABB är ju ett industriföretag!

Vilka vägar finns det till industrijobben?

– Gymnasieutbildningarna och yh-utbildningarna ger oftast jobb direkt. Vi har skapat Teknikcollege vilket är en slags kvalitetsstämpel där kommunen, lokala industriföretag och skolan samarbetar och är engagerade i utbildningen. Det gör att man som elev får känna vart man är på väg. Ingenjörsutbildning på högskola eller universitet är ett annat exempel, men man behöver inte ha en lång akademisk utbildning. Vi jobbar på att skapa fler vägar in, till exempel med hjälp av validering, yrkesvux och yh-utbildningar.

Fem industriyrken som har framtiden för sig


Processoperatör (Yrkesgymnasium eller yrkesvux)

Processtekniker (Yrkeshögskola)

Applikationsingenjör (Högskoleutbildning)

Processingenjör (Högskoleutbildning)

Kemiingenjör (Högskoleutbildning)

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress