8 september 2017

Så kan du söka jobb om du är introvert

Känner du att din introverta personlighet begränsar dig i ditt jobbsökande? Tänk om och lyft istället fram hur din personlighet kan bidra till företagets framgång. Här kommer fem konkreta jobbsökartips till dig som är introvert.

Gör ett proffsigt cv

Som introvert är möjligheten att presentera sig själv med hjälp av ett proffsigt cv och ett personligt brev en stor chans. Här kan du i lugn och ro förklara vem du är och vad du kan. Lägg därför ner mycket tid på beskrivningen av dig själv, dina egenskaper och färdigheter.

Svara rätt med rätt förberedelser

Blir du lätt obekväm vid en jobbintervju? Då kan du se till att öva in svaren på de vanligaste frågorna som du vet kommer att komma. Ställ frågorna till dig själv och svara sedan på dem. Till slut kommer du kunna svaren utantill. Det kommer att göra dig tryggare och mer självsäker när den riktiga intervjun drar igång.

Sälj in dina superkrafter

Om du blir kallad till en jobbintervju ska du aldrig säga att du är introvert utan att sedan följa upp och förklara vad det innebär. Ordet är fortfarande för negativt laddat för bli hängande i luften. Klä istället dina egenskaper och färdigheter i ord. Förklara vilka fördelar som ditt introverta jag erbjuder arbetsgivaren. Berätta att du älskar att jobba fokuserat med att lösa problem. Att du är noggrann och självgående. Att du är en god lyssnare och att din lugna och analytiska läggning kan bidra med mycket för företaget.

Skippa jobbmässorna

Känner du dig obekväm vid tanken på att trängas med tusentals andra och slåss om rekryterarnas uppmärksamhet med ditt cv i handen? Strunta i att åka dit. Ta kontakt med de företag som du är intresserad av via LinkedIn istället. Be om ett personligt möte

Du måste inte ringa

Ett vanligt tips är att ringa till hr-chefen eller rekryteraren för att kolla hur långt de har kommit i rekryteringen. Om det känns jobbigt att lyfta luren kan du med gott samvete strunta i det. Ofta blir sådana samtal bara ett störande moment för den rekryteringsansvarige. Vill du verkligen kontakta dem – skicka ett mejl istället. Då kan du i lugn och ro formulera dig och ställa din fråga utan att behöva ta tag i det där jobbiga samtalet.

Tips ur boken "Introvert: den tysta revolutionen." Läs också intervju med Linus Jonkman författar till boken här

Läs fler artiklar ur Platsjournalen


Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Jobbtips i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress