8 september 2017

De hjälper nyanlända kvinnor bli företagare

För många nyanlända kvinnor är det svårt att få jobb i Sverige. Karriärnätverket Sisters in Business arbetar för att ändra på det genom att öppna dörrar till entreprenörsskap.
– Vi vill skapa snabbspår till företagande för de här kvinnorna, säger Jabou Foon en av hjärnorna bakom nätverket.

Sisters in Business är en ideell förening som arbetar för att fler nyanlända kvinnor ska kunna förverkliga sina idéer och bli entreprenörer eller chefer och ledare. De vill vara ett stöd för dem och hjälpa dem att utveckla sin kreativitet och innovativitet. Jabou Foon ser en väldig kraft hos kvinnorna som kommer till dem.

– Hos väldigt många av de här kvinnorna finns lång erfarenhet av eget företagande och även massor med idéer på nya smarta företag eller produkter. Med rätt stöd kan idéerna utvecklas och leda till att de kan starta ett företag. Vi vill visa att alla kvinnor, oavsett etnicitet, utbildning eller kulturell bakgrund, har förmågan att bli ekonomiskt oberoende och innovativa ledare.

Jabou Foon

Vilka är de största karriärhindren för kvinnorna?

– Det finns flera, men ett avgörande enligt våra analyser är att det är väldigt svårt för dem att få banklån för att förverkliga sina företagsidéer. Även våra skatteregler, försäkringssystem och annat är svårt att grepp om som nyanländ. Det finns en del bra organisationer, exempelvis Almi, som kan hjälpa till. Men de ställer ganska höga krav på att deltagarna har kommit lång i sitt utvecklingsarbete. Det som saknas är en stödform eller ett slags ”växthus” för dem som inte är ända framme vid en färdig affärsplan. De som har en lysande idé men behöver stöd och bollplank för att finslipa den ytterligare. Vi måste också bli bättre på att erbjuda de här kvinnorna stöd och information på deras eget språk.

Vilka stöd kan Sisters in Business erbjuda?

– Vi genomför utbildningsprogram och workshops inom bland annat entreprenörskap och social innovation, det vill säga med idéer för att lösa olika samhällsfrågor. Vi erbjuder också mentorsprogram där våra ”Sisters” matchas ihop med etablerade företagskvinnor inom olika områden. Dessa mentorer kan både ge handfast praktiskt stöd och fungera som förebilder och dörröppnare. En annan sak som är på gång är en affärsskola där vi erbjuder en ”yrkesutbildning” till entreprenör. Precis som de snabbspår som nu är igång i landet för olika bristyrken vill vi gärna att det skapas snabbspår för att bli företagare.

Nyanlända kvinnor får färre, senare och billigare etableringsinsatser än män, hur kan man ändra på det?

– Jag tror det krävs tydliga politiska direktiv och att man utbildar de chefer och handläggare på de myndigheter och institutioner som hanterar stöden. Etableringsinsatserna måste hela tiden följas upp ordentligt så att man kan se om de är snedfördelade och i så fall rätta till detta.

Några Sisters du särskilt vill omnämna?

– O ja, det finns många duktiga nyanlända nyblivna entreprenörer i vårt nätverk! Oumie Ella Njai startade en firma som säljer högkvalitativt löshår och handsyr egna peruker till de som har det behovet. Hon har tusentals följare på Instagram och kunderna kommer oftast den vägen. Eller Manna Yohannes som under namnet ”Hildanas fest” ordnar all dekoration och tilltugg på fester och bröllop och har blivit väldigt efterfrågad.

Här får du kontakt med Sisters in Business

"Jurist inom mänskliga rättigheter"

Namn: Jabou Foon
Ålder:
41
Gör: Driver nätverket Sisters in Business tillsammans med Annika Löfgren, anställd hos Manpower där hon jobbar med stöd och matchning för arbetslösa.
Ubildning: Utbildad jurist inom EU-rätt och mänskliga rättigheter. Genomfört Mastersprogram inom HR och ledarskap.

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Jobbtips i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress