1 september 2017

Utmaning på Linkedin ska ge 1000 jobb

Michael Salibas utmaning på yrkesnätverket Linkedin har resulterat i att över 120 personer har fått jobb – hittills. Målet är att #Linkedinsalibachallenge ska resultera i 1 000 jobb.  
– Många förstår inte vilken kraft som finns i deras nätverk, tipsar han.  

Michael Saliba hjälper folt till jobb via kontakterna på Linkedin

Michael Saliba

Han utstrålar värme, glädje och stora, stora mängder energi. Det är ingen slump att Michael Salibas utmaning på Linkedin har blivit så stor.
   
– Det är helt fantastiskt. I morse fick jag ett mejl från en chef som berättade att han anställt en kille som brann för att jobba i it-branschen trots att han saknade erfarenhet. Men utmaningen gjorde att han vågade ge honom chansen, säger han

Sedan starten för drygt två månader sedan har #LinkedinSalibachallenge resulterat i att mer än 120 personer har fått jobb.
   
– Jag tror att många har fått upp ögonen för vilken kraft som finns i deras nätverk. Att folk förstår att Linkedin är mer än en meritlista eller än en plats där man bara lägger upp sitt cv. Det är så mycket mer än så, säger han.  

I början av sommaren sa Michael Saliba upp sig från sitt jobb. Tanken var att han skulle vara ledig i två månader för att sedan starta eget och skriva sin bok. I samma veva väckte han liv i sitt konto på Linkedin.
   
– Då hade jag ett 20-tal kontakter, säger han.
   
Michael Saliba tog sig tid att studera plattformen strategiskt och såg då en hel del möjligheter. Han började nätverka och fick snabbt flera jobberbjudanden. Eftersom han själv inte tackade ja passade han på att föra samman företagen med andra personer i sitt nätverk som sökte jobb. På kort tid fick fem personer jobb på det sättet.
   
– Det var då tanken föddes. Om jag kan göra det, då kan andra göra det också, säger han. 

Med hjälp av sitt koncept MOREVA - Motivation, Result, Values byggde han utmaningen. Tanken är att den som vill ska hitta en person som behöver ett jobb. Sedan gäller det att utnyttja sitt nätverk så att personen får ett jobb. Man får en månad på sig att genomföra uppdraget.    

– Jag frågar mig själv om jag kan motivera mig själv och andra genom det jag vill göra, sen funderar jag på vad det kan ge positivt resultat och slutligen tänker jag på om jag kan stå bakom värderingarna som finns. Och när det kom till utmaningen så var svaret ja.  
 
När han lanserade utmaningen till sina kontakter på Linkedin fick den genast stor spridning. 

– Snart hade jag över 100 personer som sa att de ville vara med, säger han.    Utmaningen delades och antogs och delades och antogs.

Nu har Michael Saliba plötsligt över 20 000 följare på Linkedin. Varje dag kontaktas han av nya personer som vill delta i utmaningen och hjälpa andra att få ett jobb.

– Man blir så glad över viljan att hjälpa. Det här har resulterat i att gamla, unga, de med utbildning och de som varit arbetslösa länge har fått en anställning. Allt handlar om att det plötsligt finns människor där som tror på dem, som ger dem en möjlighet att växa. Och utmaningen får också arbetsgivare att våga ge okända personer chansen att visa vad de går för, säger han.

#LinkedinSalibaChallenge – så gör du  

Söker du jobb och vill ge utmaningen ett försök? Gör ett inlägg på Linkedin och andra sociala medier och lägg sedan till hashtagen #LinkedinSalibaChallenge. Då blir du lätt att hitta för de personer som vill hjälpa andra att få ett jobb. Har du tur finns det någon där ute som kan hjälpa just dig att få ett jobb med hjälp av sitt nätverk. Håll också utkik efter personer som deltar i utmaningen och presentera dig för dem. 
Läs mer och få tips på Michael Salibas konton på Linkedin och Facebook.

Michael Salibas tre bästa tips till dig som söker jobb

 
1. Skapa en profil på Linkedin. Man behöver inte vara ett yrkesproffs för att finnas där.    

2. Utforska ditt nätverk. Ditt Linkedin-konto är mer än ett digitalt visitkort! Se till att interagera med dina kontakter. Kom ihåg att ditt nätverk inte bara består av dig själv och dina kompisar. Det består också av kompisarnas kompisar. Det är så mycket större än vad du tror. 

3. Bygg ditt nätverk. Hitta motivationen, tro på positivt resultat och sätt värde i det du gör. Våga ta kontakt med många personer. Var öppen, positiv och ödmjuk och bli inte besviken om någon inte accepterar din kontaktförfrågan.

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Jobbtips i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress