1 september 2017

Så söker ni jobb tillsammans

Många situationer blir betydligt enklare att ta itu med om man är två eller flera. Även jobbsökandet kan bli effektivare om du gör det tillsammans med någon. Här får du några tips om hur du kan gå till väga.

Hitta jobbsökarpartner

Bland släktingar, vänner, grannar eller personer i dina nätverk finns säkert någon som liksom du är på jakt efter jobb. Föreslå att ni ska skapa ett gemensamt söka-jobb-projekt. Ett sådant samarbete funkar förstås bäst om ni inte konkurrerar om samma jobb. Försäkra dig om att du kan lita på personen och att ni är lika motiverade båda två.

Kompisarna gör upp en jobbsökarplan tillsammans

Illustration: Kajsa Nilsson

Sätt upp spelreglerna

Gå igenom vad ni båda har för har för målsättning och vad ni förväntar er av varandra. Schema­lägg veckomöten där ni uppda­terar varandra och delar med er av idéer och erfarenheter. En poäng med att söka jobb tillsammans är att kunna utbyta jobbtips och kontakter. Håll därför ögonen öppna även för möjligheter som skulle kunna vara intressanta för din partner.

Gör upp en plan

Nästa steg är att bestämma hur ni ska gå till väga i ert jobbsökande. Läs varandras cv:n och personliga brev och ge kritik på era ansökningshandlingar.  Ett annat tips är att träna på anställnings intervjuer där en av er spelar chef och den andra spelar arbetssökande. På så sätt kan ni nöta in intervjufrågor och bli säkrare och mer avspända när det väl är dags för intervju på riktigt.

Gå på jobbmässor ihop

Besök blir mindre avskräckande och mer övergripbara om ni åker dit tillsammans – fyra ögon ser mer än två. Dela upp er och håll utkik efter sådant som skulle kunna intres­sera både dig och din partner. Fördela era besök på seminarier och workshops mellan varandra och samla på er så mycket material och intryck det bara går. 

Ge stöd till varandra

Den största fördelen med att söka jobb tillsammans med en vän är att du alltid har en förtrogen att tala med. Ni kan bolla idéer, ge varandra feed­back och peppa varandra vid motgångar. I och med att ni är två kan ni också fördela arbetet med att ha koll på utvecklingen inom de yrken och branscher ni söker jobb inom.

Spara pengar

En väldigt bra sak med att söka jobb tillsammans är att ni även kan spara pengar. Dela på material som ni behöver som faktamaterial, kurslitteratur, färger till skrivaren, utskrifts papper, kuvert, anteckningsblock och liknande. Ni kanske kan köpa ett månadskort till kollektivtrafiken tillsammans och utnyttja det båda två.

Utnyttja varandras nätverk

Se till att ni finns på sociala medier som Linkedin, Facebook och Instagram. Hjälps åt att trimma era profiler i jobbsökarsammanhang. Ta del av varandras kontakter och låt din kompis tipsa om dig och sprida ordet att du letar jobb.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation


Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Jobbtips i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.

Namn
E-postadress