25 augusti 2017

Stora jobbchanser i turismbranschen

Besöksnäringen har passerat sin absoluta höjdpunkt på året och de flesta semesterfirarna är åter i arbete. Men det betyder inte på något vis att det är ont om jobb. Branschen växer så det knakar och är du intresserad finns det ingen anledning att invänta nästa topp.

Att se till att turister tas om hand på rätt sätt, matas med upplevelser, blir nöjda och får en lyckad semester är något som är allra mest efterfrågat sommartid. Tidiga rapporter pekar på att besöksnäringen fortsatt växa i sommar, inte minst i storstäderna. 

Eva Östling, vd på Visita

Eva Östling, vd på Visita

Går det att säga något om hur den här sommaren har varit, Eva Östling, vd på Visita?

– Det är för tidigt att summera sommaren, men den fick helt klart en bra start. För hotellen var bokningsläget innan säsongen mycket bra och vi har fått indikationer på att många campingar och nöjesparker haft väldigt många besökare. På en del platser i Sverige har det dock varit dåligt väder, vilket förstås drabbar till exempel uteserveringarna negativt. 

Finns det fortsatt stora behov av personal inom besöksnäringen även när semestrarna är över och höstsäsongen drar igång?

– Ja, absolut. Besöksnäringen är Sveriges snabbast växande basnäring. Behovet av personal, till exempel kockar, är stort året om. Även personal utan någon specifik yrkesutbildning behövs.

Enligt Tillväxtverket tillkom 11 000 jobb som ett resultat av turismen under 2016. Sammantaget arbetade 169 000 personer med detta under förra året.

Vilka yrkeskategorier finns det störst behov av?

– Kockar, där bristen är akut. Det är ett yrke med mycket goda framtidsutsikter. Det finns många andra yrkeskategorier som det också råder stor brist på, som bar- och hotellpersonal.

Näringsminister Mikael Damberg konstaterar att besöksnäringen är unik på så sätt att den skapar jobb både i städer och i landsbygd över hela landet. Har du några tips till den som vill söka sig till branschen?

– Besöksnäringen växer för varje år och det är en fantastiskt kul näring. Är du driven så finns det mycket goda karriärmöjligheter. Är du ung, sök en hotell- eller restaurangutbildning. Du kan också söka stipendium hos Visita för att studera på YH eller universitet i Sverige eller utomlands.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation


Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen?  Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.

Namn
E-postadress