25 augusti 2017

Skaffa dig en vägvisare till rätta jobbet

Grubblar du över vad du vill bli – eller funderar du på att skola om dig? I det läget är ensam inte alltid stark. Använd en studie- och yrkesvägledare som bollplank till ett smart yrkesval som passar just dig.

Det kan vara bra att ha en vägvisare till det rätta jobbet.

Illustration: Björn Öberg

Ta hjälp

De flesta kommuner har proffsiga studie- och yrkesvägledare som kan ge dig information om både yrken och studieformer. De lyssnar på just dina förutsättningar för att kunna hjälpa dig att göra ett klokt val för framtiden. Googla på din hemkommuns namn och komplettera med ord som ”SYV”, ”Studievägledning” eller ”Vägledningscenter”.

Arbetsförmedlingen kan yrken

Arbetsförmedlingen har experter som kan hjälpa dig med dina yrkesfunderingar. Under Yrken A-Ö finns beskrivningar av yrken och under Yrkeskompassen hittar du framtidsprognoser för 200 yrken. De hittar du också i appen Yrkesguiden. Det kan vara bra att veta hur jobbchanserna ser ut innan du börjar plugga eller skolar om dig!

Komvux har koll

Den kommunala vuxenskolan, komvux, är en möjlighet för dig som inte har fullstän-diga betyg från gymnasiet att läsa in din behörighet. Där finns oftast också studievägledare som kan ge personlig studierådgivning inför framtiden.

Vägledning på universiteten

I stort sett alla högskolor och universitet har en studievägledare som du kan boka tid med. Du kan få hjälp att hitta en riktning i dina studier och genom motfrågor hitta ett mål att sikta mot. I stället för att lämna skolan med ett gäng spridda A-kurser så har du en tydlig examen i bakfickan.

Låt facket lotsa dig

Om du är medlem i ett fackförbund kan du kolla om de ger sina medlemmar gratis karriärrådgivning. Många fackförbund har i dag särskilda karriärcoacher som kan hjälpa dig att reda ut vilka drivkrafter och mål som du har.

För dig som vill starta eget

Om du går och ruvar på en bra affärsidé kanske klivet över till egenföretagande är det som passar dig bäst. Hos Almi kan du få stöd och råd från erfarna företagsrådgivare som kan hjälpa dig att vässa just din affärsidé.

Specialhjälp till varslade

Om du blivit varslad ska du genast undersöka om din arbetsgivare har ett samarbete med Trygghetsstiftelsen eller Trygghetsrådet. Om så är fallet kommer du att få skräddarsydd hjälp att hitta ett nytt jobb som passar dig eller kanske börja plugga för att komplettera med viktiga pusselbitar till ditt cv.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation


Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Jobbtips i mejlen? 

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.

Namn
E-postadress