11 augusti 2017

Tipsen som ökar dina jobbchanser

Du kanske såg killen som fick jobb efter att ha rappat sin jobbansökan. Men den metoden passar inte alla. Här är Platsjournalens bästa tips hur du kommer igång att söka jobb. Tänk på att många jobb är ”dolda” och använd gärna flera sätt parallellt för att maximera dina möjligheter.

Söker jobb på annorlunda vis.

Illustration: Anna Westin

Låt alla få veta

Tala om för alla att du söker jobb: i sociala medier, när du möter vänner och bekanta, i tvättstugan och i alla andra tänkbara sociala sammanhang. Missa inte möjligheten att någon du känner faktiskt kan ha ett jobb till dig, eller känner till någon annan som känner någon… 

Svara på ­annonser

Annonser hittar du inte bara i Platsbanken, i rikstäckande och lokala dagstidningar. Arbetsgivare har även lediga tjänster ute på sina hemsidor. Se till att ha ett batteri med snyggt upplagda ”jobb-sökar-mallar” som du kan utgå ifrån. Men anpassa varje ansökan till den specifika plats du söker.

Besök rekryterings­träffar

Här får du direktkontakt med arbetsgivare som rekryterar ny personal. Du slipper att våndas i väntan på besked om en intervju. På plats har du chansen att marknadsföra dig själv, att vara trevlig och göra intryck. Ibland är det just din personlighet som gör att du får chansen.

Spontanbesök!

Välj ut några intressanta arbetsplatser som du vill besöka. Trots att du ­kommer oanmäld så ring gärna innan och fråga någon i växeln, så du vet vem du ska fråga efter när du kommer dit. Beställ ett gäng visitkort på nätet. Det är inte dyrt och det kan löna sig att ha egna visitkort att lämna till de företag och personer du träffar.

Skriv brev

Spontansök jobb genom att skicka mejl eller brev via posten till de arbetsgivare du vill jobba hos. Var noga med att adressera brevet till rätt person. Även om arbetsgivaren inte har någon ledig tjänst just nu kan det dyka upp något lite längre fram. Många arbetsgivare sparar sådana brev för framtida rekryteringsbehov.

Var originell

Rappa en video, ställ dig med en skylt med texten ”jag söker jobb” utanför ­närmaste järnvägsstation. Beställ en grafittiannons målad på en (laglig) vägg eller tryck upp pizzakartonger med din jobbansökan. Det är bara några exempel på vad energiska jobbsökare har hittat på. Men du kanske har en egen helt galen idé? I så fall: testa den!

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation


Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen?  Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.

Namn
E-postadress