11 augusti 2017

Stora jobbchanser på landets flygplatser

Arlandaregionen växer så det knakar och rekryteringsbehoven på Arlanda flygplats ökar kraftigt.
– Dagens cirka 17 000 arbetstillfällen här väntas öka till upp emot 50 000 de närmaste 15 åren, säger Lena Lundgren på Arbetsförmedlingen Luftfart.
Även landets övriga flygplatser har stora rekryteringsbehov.

Bild på ett flygplan

Kan du nämna några typiska flygplatsjobb där det behövs anställas personal?

­– En flygplats är som en stad i miniatyr, där allt handlar om service. Naturligtvis behövs ofta kabin- och terminalarbetare, till exempel check-in-personal. Men även bagagehantering, hotell och restaurang, butik, säkerhet och biluthyrning är några av de branscher som ofta har rekryteringsbehov.

Innebär flygplatsjobb speciella krav?

– Ja, eftersom flygplatsen till stora delar är en säkerhetsklassad zon så görs en bakgrundskontroll i den sökandes belastningsregister. Annars är kraven och önskemålen att man ska ha kunskaper i svenska och engelska, att man har lätt för att samarbeta och att man kan ta sig till flygplatsen på kort varsel och under dygnets alla timmar. Här blir då körkort en viktig merit!

Bör man ha speciella egenskaper för att passa för flygplatsjobb?

– Du måste gilla att möta människor och vilja ge service. Du är en positiv person som vill ”ge det lilla extra” oavsett var du jobbar. Det är viktigt att tänka på att för resenären blir du ofta Arlanda flygplats och ibland även det första intrycket av Sverige.

Det finns en ny flygplatsutbildning, hur går den till?

Flygplatsutbildningen är en ”rekryteringsutbildning”, den startar upp när arbetsgivare har konkret anställningsbehov. Utbildningen är kort, 3-8 veckor, och sker i nära samarbete med berörd arbetsgivare. Den kan verkligen skapa en win-win situation för alla parter. Du som arbetssökande får en bra uppstart och förberedelse inför en presumtiv anställning och arbetsgivaren får motiverade och rustade medarbetare. Inför hösten har vi flera spännande inriktningar på gång. Håll koll på vår hemsida där mer information kommer.

Arlanda växer tydligen så det knakar?

– Ja, Arlandaregionen växer och kommer att fortsätta att växa enormt mycket. Visionen är att dagens cirka 17 000 arbetstillfällen kommer att mer än fördubblas till upp emot 50 000 inom de närmaste 15 åren när den planerade flygplatsstaden Airport City blir verklighet. Just nu skjuter kontorskomplexet ”Office One” i höjden och Arbetsförmedlingen Luftfart räknar med att flytta dit under 2018.

Mer om flygplatsjobben

Här hittar du lediga jobb på landets flygplatser, information om utbildningar och hur det är att arbeta på flygplats: www.arbetsformedlingen.se/luftfart

Tillägsinformation



Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen?  Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.

Namn
E-postadress