11 augusti 2017

Experternas bästa tips för att vässa ditt jobbsökande i höst

Kanske tog sommarvicket slut, eller saknar du jobb i höst? Här ger arbetsförmedlaren Jonas Wall och ytterligare några karriärexperter tips på hur du kan styra upp ditt jobbsökande i höst.

När det inte längre handlar om vikariat och timanställningar som under sommaren kan arbetsgivarna vara lite petigare, ställa högre krav när de ska anställa. Därför är det bra att vara förberedd tänka igenom vilka jobb som är intressanta och passar bäst. Jobbchanserna ökar vid en bra matchning.

Jonas Wall, Arbetsförmedlingen.

Jonas Wall.

– Gör research, rangordna och undersök var du kan hitta jobben som passar dig, inte bara i Platsbanken även i sociala medier, andra jobbsökarsajter, eller bland släkt och vänner, säger Jonas Wall.

Siffrorna är på din sida så här års. Sensommar och tidig höst är den tid på året som har flest jobböppningar. Många verksamheter drar igång och ska bemannas och nya luckor uppstår som ska fyllas hos olika arbetsgivare.

– Att göra spontansökningar hos arbetsgivare man är intresserad av kan vara ett bra sätt att få jobb. Även om man inte blir anställd direkt kanske det finns ett behov lite längre fram, säger Jonas Wall.

Det är alltid en fördel att försöka väcka arbetsgivarens intresse.

– Det är bra byta sida, verkligen fundera över vad kan just den här arbetsgivaren vilja veta om mig och trycka på det i kontakterna med rekryteraren, säger Jonas Wall.

Är du sugen på att studera kan det finnas öppningar även där, inte minst bland YH-utbildningar, menar Jonas Wall.

– Ingen vill egentligen ha tomma utbildningsplatser. Det kan alltid löna sig att kontakta olika utbildningsanordnare.


Foto: Wikipedia commons

"Ha tydliga mål"


Lena Friberg, rådgivare Trygghetsrådet

– Fastställ tydliga delmål, gärna varje vecka, för vad du behöver göra för att hitta ett jobb. Det kan till exempel vara hur många jobb du planerar att söka, hur många i ditt nätverk och intressanta arbetsgivare som du ska kontakta. Att ha tydliga mål bidrar definitivt till att du uppnår det du har föresatt dig och med all säkerhet känner dig mer nöjd med dig själv. Något som säkert också motiverar dig att fortsätta ditt uppdrag för att hitta ett arbete.

– Se till att fylla på ditt energiförråd, ett förslag kan vara att lista vad som ger dig energi, till exempel träna, läsa böcker, lyssna på musik, sjunga i kör, gå långpromenad i skogen. Fundera också igenom vilka personer i din närhet som påverkar dig positivt och se till att planera in tid för att umgås med dem. Att byta miljö, att komma utanför hemmet och möta andra människor påverkar de flesta personer positivt. När du är aktiv är du en dag närmare ditt nya jobb, lycka till!

Foto: Glenn Mattsing

"Skaffa ett bollplank"


Per Frihd, Leg. Psykolog Arbetsförmedlingen

– Sitt inte själv med arbetssökandet om du känner att du inte reder ut det. Skaffa ett bollplank som svarar mot dina behov! Det finns mycket hjälp och stöttning att få, till exempel genom olika vägledningsinsatser och jobbcoacher.

– Prata med din arbetsförmedlare. Om du har ett djupare stödbehov så finns Arbetsförmedlingens specialister i form av socialkonsulenter, arbetsterapeuter/fysioterapeuter och arbetspsykologer. Arbetspsykologen kan hjälpa till med att svara på frågor som vilka är mina personliga förutsättningar för studier och arbete och hur bör min arbetssituation se ut för att jag ska må och fungera bra?

Foto: Wikipedia Commons

"Gå utanför din komfortzon"


Camilla Hermelin, vd Karriärkonsulten

– Ring och fråga en vän som jobbar med något som intresserar dig, ta en promenad med någon som inspirerar dig, gå på ett seminarium med ett ämne som intresserar dig, umgås med människor som utmanar dig och ställer rätt frågor.

– Gå utanför din komfortzon, åk själv till en park,  gå runt på stan för att hitta inspiration, läs tidningar för att hitta ledtrådar. Reflektera om varför du just läste om detta eller varför drogs mina ögon till den här annonsen? Du kommer kunna hitta ledtrådar och inspiration till ditt jobbsökande om du går utanför din komfortzon. Sen när du samlat på dig massa inspiration – rita eller skriv ner alla idéer och börja skala ner till de som är relevanta och där du har något att erbjuda en arbetsgivare.


Tillägsinformation


Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen?  Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.

Namn
E-postadress