25 juni 2017

Polisen behöver fler civila brottsutredare

Polisen behöver fler civilbrottsutredare, Helena Ottosson är ny i yrket.

Foto: Andreas Olsson

Polisen vill klara upp fler brott och för att nå målen krävs hundratals nya medarbetare i hela landet. Långt ifrån alla har gått polishögskolan. Helena Ottosson såg chansen till en spännande karriär som civil brottsutredare.

Helena Ottosson visar in till sitt kontor, erbjuder kaffe och frågar om det gick bra att hitta till polishuset. Rutinen är densamma när ett vittne eller en misstänkt ska höras. Många är nervösa, därför gör hon klart allt praktiskt innan hon går in på brottet.

– Bara att komma hit kan stressa en person. En del har sett väldigt mycket film och tror att jag ska dra ner persiennerna och säga ”erkänn nu!” Men förhöret handlar inte om att bli otrevlig. Det är ju inte säkert att den misstänkta har begått ett brott, det är ju det vi ska utreda på ett objektivt sätt.

Lite nervösa steg

Hon slår sig ner på stolen närmast dörren. Besöksstolen står däremot längst in. Det ska visa sig att placeringen inte är en slump. Först backar vi till oktober 2016. Då började Helena Ottosson som brottsutredare på lokalpolisområde västra Fyrbodal i Uddevalla, som en av fem nyanställda med civil bakgrund. Hon klev in på arbetsplatsen med lite nervösa steg. I bakhuvudet fanns en bild om en organisation i kris och där det fanns motsättningar mellan civila och poliser.

Viktigt litteratur för civila brottsutredare

Viktigt att vara påläst på brott och straff.

– Jag blev positivt överraskad. Här är alla jobbarkompisar oavsett utbildningsbakgrund. Alla verkar glada att få hit nya kolleger och vi fick ett väldigt bra bemötande.

Tjänsten började med en tio veckor lång internutbildning, där juridik, förhörsmetoder och kriminologi var några av hörnstenarna. Nu utreder hon brott. Ofta handlar det om stöld, snatteri, misshandel, ofredande, olaga hot, och våld mot tjänsteman.

Förhör misstänkta

En vanlig fördom är att civila brottsutredare får ta cykelstölder och andra mindre allvarliga förseelser. Så är det inte. Oavsett bakgrund hanterar kollegerna samma brott och arbetar på samma sätt; förhör misstänkta, granskar övervakningsfilmer, gör dna-tester…

Den stora skillnaden är att enbart poliser får bära vapen och använda tvångsmedel, som att gripa en misstänkt.

– Jag kan åka med på en husrannsakan, men att ta på sig vapen och vid behov trycka upp dörrar är polisarbete.

Helena Ottosson funderade på att bli polis tidigare i livet. För drygt ett år sedan fick hon upp ögonen för möjligheten att utreda brott utan polisutbildning. Hon tyckte att jobbet verkade spännande, men visste inte exakt vad det innebar.

I våras läste hon en kurs i rättspsykologi på Göteborgs universitet. Samtidigt släppte polisen tjänster. Sedan gick det snabbt.

– Jag sökte, fick jobbet och nu är jag här. Det kändes som en bra väg, i stället för att bli polis kunde jag jobba inom polisen som civil. Man måste inte välja det eller det andra.

I grunden är hon beteendevetare med psykologi som huvudämne. Hos polisen står juridik högt i kurs, men även Helena Ottossons kompetens är eftertraktad.

– De flesta poliser har inte fördjupat sig i psykologi lika mycket som jag har. Det väger upp rätt mycket i vågskålen. Cheferna säger också att det blir en jättebra blandning när det kommer in utredare med annan bakgrund.

Tidigare erfarenheter nyttiga

Helena Ottosson har tidigare arbetat inom Försvarsmakten, bland annat som skyttesoldat i Kosovo, i butik och på Arbetsförmedlingen. I stort sätt alla tidigare erfarenheter kommer till nytta nu

– Jag är inte nervös för att få hit en person för samtal, det har jag gjort väldigt mycket. Och även om jag inte kommer ihåg allt jag läst i psykologin så minns jag att människor är olika och gör saker av en anledning. Det räcker långt.

Helena Ottosson är civil brottsutredare

Helena Ottosson är civil brottsutredare

Till vardags saknar hon inte en polisutbildning. Men ibland funderar hon på säkerheten. Visserligen ingick säkerhetskurser i introduktionen, men hon tror att en polisutbildad känner sig tryggare om det skulle uppstå ett hotfullt läge.

– Det verkar sällsynt att en situation urartar så att personalen måste försvara sig. Men sådant kan hända var som helst. Då är det bra att ha ett säkerhetstänk, som hur man sitter i rummet.

Närmast till dörren

Att besöksstolen står längst in i rummet är alltså ingen slump.

– Jag tänker absolut på min egen säkerhet först, så att jag har närmast till dörren. Men jag tror ändå att det mestadels handlar om gott bemötande och att lösa situationen innan något händer, kanske avbryta förhöret och ta det en annan dag om någon är på väg att balla ur.

Helena Ottosson lär sig hela tiden nya saker. Hon tror att det dröjer länge innan arbetet känns som rutin.

– Det är ett varierande jobb som kommer att ge mig utmaningar hela tiden, eftersom man aldrig vet vem man möter eller hur ett förhör utvecklar sig. Jag är på en arbetsplats där det händer, det känns häftigt och roligt att vara en del av det.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

342 civila utredare utbildas i år

I år utbildar polisen totalt 342 civila utredare och fler väntas behöva utbildning 2018. Erfarenhet av utrednings- eller analytiskt arbete, att tolka och tillämpa lagar och språkkunskaper utöver engelska är meriterande. Arbetsgivaren lägger stor vikt vid personliga egenskaper som struktur, förmåga att analysera material och att kommunicera med människor med olika bakgrund.

Hanna Lagerholm, sektionschef på HR-avdelningen, ser ingen risk med att utredare saknar poliskompetens.

– Det viktiga är att ha rätt kompetens på rätt plats. Polisen behöver medarbetare med olika professioner för att vi som myndighet ska klara vårt uppdrag. För att få del av olika perspektiv och kunskaper måste vi ha mångfald även vad gäller utbildningsbakgrund.

Storsatsning på rekrytering

Polisen har storsatsat på att rekrytera civila utredare. Antalet har ökat från 588 år 2010 till 1 095 i år. Satsningen ingår i myndighetens åtgärder för ökad operativ förmåga, förbättrade verksamhetsresultat och bättre arbetsmiljö.

Utbildningskraven är examen inom juridik, samhällsvetenskap, beteendevetenskap eller annan utbildning/erfarenhet som arbetsgivaren finner adekvat. Civilanställda går en nationell 10-veckorskurs vid Umeå universitet och Linnéuniversitetet i Växjö. Men för att få gå dessa kurser måste du först bli anställd av polisen. Det finns även introduktionsprogram i regional regi.

Om du är intresserad av att bli civil utredare kan du kontakta polisen på din ort för mer information.

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress