16 juni 2017

Så lyckas du med vikariatet

Att vara vikarie ger bra erfarenheter och kan leda till fast anställning. Men det gäller att göra rätt intryck och hålla koll på sina rättig heter. Här är nio tips på hur du lyckas med vicket!

Be om skriftligt

Är ditt vikariat längre än tre veckor? Då har du rätt till ett skriftligt kontrakt. Allt du och arbetsgivaren kommit överens om angående lön, arbetstider och andra villkor är bra att ha på papper. Men även en muntlig överenskommelse gäller.

Förhandla om lön

Kolla om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Din lön ska sättas både utifrån det och vad dina kollegor får. Ett tips är att kolla löneläget med den lokala fackklubben innan du börjar förhandla.

Illustration: Björn Öberg

Fixa villkoren

Om det finns kollektivavtal har du rätt till ob- och övertidsersättning. Kolla också att du får semesterersättning. Även här kan det vara bra att stämma av detaljerna med lokala fackrepresentanter.

Kolla slutdatum

Kanske får du ett jobberbjudande du inte vill tacka nej till under vikariatet? Om anställningen har ett fast slutdatum är det inte säkert att du har rätt att sluta innan dess. Men prata med din arbetsgivare så kan ni kanske komma överens om nytt slutdatum.

Gå med i a-kassan

För att få ersättning kopplad till din inkomst om du blir arbetslös måste du ha varit med i a-kassan under ett år. Sök därför inträde så fort som möjligt.

Förtur till fast jobb

Att vara trogen vikarie kan löna sig. Har du vikarierat mer än ett år för samma arbetsgivare, antingen i sträck eller under en treårsperiod? Då har du företrädesrätt till jobb om det nyanställs. Om du har jobbat två år under en femårsperiod övergår vikariatet automatiskt till en fast anställning!

Sök nya jobb

Börja leta efter ett nytt arbete redan innan vikariatet löper ut. Det är ofta lättare att få napp när du redan har ett jobb och självkänslan är på topp. Dessutom kan det ta tid innan du kallas på intervju.

Läs fler artiklar från Platsjournalen


Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen? Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress