9 juni 2017

Snabbväg för kvinnor till it-branschen

Utbildningen Java4Women lockar fler kvinnor till it-branschen.

Arbetsmarknadsutbildningen Java4women har visat sig vara en effektiv väg att förmå fler kvinnor att utbilda sig för jobb i it-branschen.
– Vi jobbar ju mycket inom it och digitala tjänster och vi såg att det saknas kompetens på utvecklarsidan inom Java och att det saknas kvinnor, säger Åsa Edman källströmer, vd på bemanningsföretaget TNG som är initiativtagare till Java4women.

Åsa Edman Källströmer, vd för TNG.

Åsa Edman Källströmer.

Hur kom ni på den här idén?

– Vi jobbar ju mycket inom it och digitala tjänster och vi såg att det saknas kompetens på utvecklarsidan inom Java och att det saknas kvinnor. Vi tog kontakt med Arbetsförmedlingen och berättade vilket behov vi såg på arbetsmarknaden. Och de tyckte idén var bra och nu samarbetar vi med Arbetsförmedlingens upphandlade aktör Lexicon med den här arbetsmarknadsutbildningen.

Hur har det gått för första kullen?

– 77 procent av kandidaterna jobbar i dag på attraktiva starka varumärken. Flera arbetsgivare säger också att de har fört in nya perspektiv i branschen och det behövs.

Varför är det så få kvinnor inom branschen?

– Jag tror att tjejer av gammal tradition i större utsträckning inte väljer den här sortens jobb och inte känt sig attraherade att söka. Men vi måste hitta nya vägar och vi har ju med det här initiativet visat att det går ganska snabbt att konvertera specialistkompetens.

Nu söker ni nya kandidater. Vad är det som krävs?

– Vi ställer inga krav på tidigare erfarenhet inom programmering men det är viktigt att man kan ta till sig utbildningen eftersom det här är en fortsättningsutbildning i Java. Vi gör ju urvalet utifrån begåvning, personlighet och motivation. Men man måste ha en teknisk förståelse, det är sådant vi testar. Vi har höga antagningskrav men man måste inte ha en formell utbildning.

Vad skulle du säga är lockelsen med it-branschen?

– Det är spännande man får ta del av mycket ny teknik och innovationer. När man inser att allt är kod, porttelefonen, telefonen hemma och vad mycket man kan göra när man kommer in i den här världen blir det ännu mer spännande. Det är många dörrar som öppnas. Det mesta vi har i vår vardag är byggt på någon slags kod.

Läs fler artiklar ur Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen? Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.

Namn
E-postadress