2 juni 2017

Vill du gå från eget företag till anställning?

Som egenföretagare samlar du på dig en mängd erfarenheter. Men hur gör du för att lyfta fram dem när du söker jobb?
– Var konkret och sortera ut sådant som är relevant för tjänsten, säger rekryteraren Lotta Holme.

Kanske har uppdragen sinat eller så har du helt enkelt tröttnat på att driva eget och känner för att gå vidare? Som företagare är du förmodligen van vid att sälja in produkter eller tjänster av olika slag. Ändå kan steget till att gå på anställningsintervju – där du måste sälja in dig själv – kännas långt.

Satsade fullt ut på företaget

En som tagit just det steget är webbutvecklaren Christian Davén. Han startade eget redan under utbildningen till civilingenjör och i samband med en flytt till Västerås bestämde han sig för att satsa på företaget fullt ut.

Christian Davén

– Jag arbetade som konsult, tog olika projekt och utvecklade saker åt andra. Men jag insåg efter ett tag att jag växlat upp för snabbt, vilket gjorde det svårt att få tillräckligt med uppdrag.

När han och hans fru fick barn krävdes större intäkter och Christian Davén började söka jobb. På anställningsintervjun var han noga med att ta upp den mångsidighet och ansvarsförmåga han haft som egenföretagare.

– Som egen har jag haft många olika arbetsuppgifter, allt från bokföring till marknadsföring och kundvård. Dessutom tror jag att jag som företagare utmärker mig genom att vara lite mer orädd och framåt.

Han fick tjänsten och har haft flera anställningar sedan dess. I dag gläds han åt att få utvecklas i jobbet och att ha kollegor att luncha med. Hans tips till andra jobbsökande med företagarbakgrund är att vara förberedd och tänka ut ett trovärdigt svar på frågan varför du valt att gå från att driva eget till att bli anställd.

Brett och målmedvetet

Lotta Holme, rekryteringskonsult på Experis, menar att jobbsökande som drivit eget generellt har ett rykte om sig att arbeta brett och målmedvetet.

– De är ofta vana vid att ta sig an både enklare och mer prestigefyllda uppdrag. Dessutom har de en övergripande blick och är duktiga på att fylla sina timmar, alltså att vara effektiva och ekonomiskt lönsamma.

Men det finns också en föreställning om att den som varit företagare under lång tid inte är lika tränad i att samarbeta och anpassa sig efter andra som den som varit anställd, menar Lotta Holme.

– När jag rekryterar ställer jag därför frågor om hur pass flexibel den jobbsökande är. Jag vill också veta om personen är beredd att stänga igen sitt företag och inte planerar fortsätta med uppdrag vid sidan om, säger hon.

Lotta Holme

Ta inte upp allt

En annan fråga som kan uppstå är hur den som drivit eget lyckats hänga med i den tekniska utvecklingen. Som egen kan det vara svårt att ha råd med de modernaste programmen och med fortbildningar.

Lotta Holmes tips till den som söker jobb är att lyfta fram rätt sorts erfarenheter i ansökningsbrevet.

– Ta inte upp allt du gjort som egenföretagare, utan fokusera bara på de arbetsuppgifter som efterfrågas. Berätta konkret om relevanta erfarenheter – vilka program du kan, vilka branscher du arbetat inom och hur din digitala erfarenhet ser ut.

Text: Zandra Zernell

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tips till dig med företagarbakgrund

  • l Se till att hänga med i utvecklingen i din bransch redan innan du söker en tjänst. Läs om trender, var nyfiken på att prova nya datorprogram och sök utbyten med andra i liknande yrkesroller som din egen.
  • l Fundera på dina styrkor som egenföretagare och hur de kan passa hos arbetsgivaren. Du är kanske van vid att leverera, duktig på att anpassa dig efter olika kunders branscher och kan snabbt sätta dig in i nya uppdrag.
  • l Sortera ut de erfarenheter som är relevanta för den tjänst du söker och ta inte upp de andra. Förklara så konkret som möjligt vad du gjort i ditt arbete som företaget kan ha nytta av.
  • l Ibland har den som drivit eget inte riktigt koll på sitt värde och det kan ge ett nervöst och osäkert intryck på rekryteraren. Ett tips för att bli tryggare i din yrkesroll är att ringa upp en tidigare kund och fråga vad denne uppskattat i samarbetet med dig och även vad du kunnat göra bättre.
  • l En del egenföretagare söker tjänster när deras företag går sämre ekonomiskt. Var tydlig med att du verkligen vill ha tjänsten du söker och att du inte tänker fortsätta med egna uppdrag vid sidan av.
  • l Ett fel som många gör är att skriva att de varit vd i sitt företag. Men att vara vd som egenföretagare är inte samma sak som att vara vd på till exempel Ericsson. Titeln kan därför bli helt fel i förhållande till den tjänst du söker och du kan istället anses överkvalificerad.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen? Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration


Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration