2 juni 2017

De söker svar på läkarnas frågor

Bristen på biomedicinska anlytiker inom vården är stor.

Biomedicinska analytiker spelar en viktig roll i de flesta läkardiagnoser - men det är ett yrke som få känner till. Johan Grönvall valde en vårdkarriär på labbetär eftersom han är mer intresserad av naturvetenskap än mötet med patienter.

Arbetet på klinisk kemi pågår dygnet runt, sju dagar i veckan, året om. Nu är klockan fyra på eftermiddagen och det råder högtryck. Tusentals provrör med blod, urin och andra kroppsvätskor kommer från vårdcentraler och mottagningar till avdelningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan varje dag.
Johan Grönvall är biomedicinsk analytiker och en av 70-talet medarbetare.

– Vår analys är en grund för läkarens diagnos av patienten. Det är ett stort ansvar på oss att lämna ut korrekta värden, säger han.

Blodprov som ska till analys.

Samarbetar med robotar

Han tar ett ställ med blodfyllda rör och ställer in i sorteringsroboten, en maskin som med häpnadsväckande effektivitet och visst väsen hanterar rören. Den plockar av korkar, häller av delar av prov till andra rör, stoppar ner några i en centrifug och ser till att varje rör går vidare till rätt avdelning.

– Allt gjordes manuellt tidigare. Det hade inte funkat i dag, då hade vi fått anställa väldigt många fler, säger Johan Grönvall.

Trenden i yrket går mot allt mindre mänsklig hantering av prover och mer fokus på analys och handhavande av instrument.

– Jag blev lite förvånad över att så mycket var automatiserat och att arbetet till stor del handlar om skötsel av maskiner och instrument. Det är mindre manuellt labbarbete än jag trott, även om den delen också finns.

På skärmen får analytikern information från proverna.

Analyserar proverna

Provrörens korkar lyser upp i knalliga färger som ger en signal om vad som ska hända med innehållet. Många är lila och ska till hematologisektionen för analys av blodvärde. Resultatet kommer upp i datorn som siffror och som en grafisk bild.

De hundratusentals celler som instrumentet räknat påminner om en stjärnbeströdd himmel. Svävande formationer i rött, grönt och lila kan ge analytikern information om till exempel blodbrist.

– Man ser snabbt om något inte ser normalt ut. Vi får en beställning på vad som ska analyseras och vet vad vi ska leta efter, säger Johan Grönvall.

Kände inte till yrket biomedicinsk analytiker

Johan Grönvall har alltid varit intresserad av naturvetenskap men hade, som många andra, ingen riktig koll på vad en biomedicinsk analyiker är. När han började leta efter högskoleutbildningar visade sig det programmet vara ett alternativ.

Han tog sin examen 2010 och är anställd på NÄL sedan 2015. Han trivs med arbetskamraterna och det flexibla schemat. Variationen är också ett stort plus.

– Jag kan gå runt på fem olika placeringar på en vecka. Tänket är detsamma, men arbetet skiljer sig eftersom instrumenten är olika. Det är svårt att bli uttråkad, det händer mycket nytt.

Läs mer om yrket

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Kortfakta om biomedicinska analytiker

  • Biomedicinska analytikerprogrammet är en treårig högskoleutbildning.
  • Det finns två inriktningar: laboratoriemedicin och klinisk fysiologi.
  • De flesta biomedicinska analytiker arbetar på sjukhuslaboratorier eller på avdelningar för klinisk fysiologi där det är mycket patientkontakter.
  • Runt 90 procent av de biomedicinska analytikerna i Sverige är kvinnor.
  • En genomsnittlig grundlön är 30 200 kronor per månad (SCB, 2015).

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen? Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration


Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration