29 maj 2017

Stor brist på golvläggare

Byggintresserad och på jakt efter ett yrke med framtiden för sig? Då kan golvläggare vara något för dig. Som vuxen kan du både lära dig yrket som lärling eller genom studier.

Det finns i dag 4 000 utbildade golvläggare i Sverige, men behovet på arbetsmarknaden är mycket större än så, enligt Arbetsförmedlingens prognoser.

– Hela byggindustrin är i stort behov av arbetskraft och just golvläggare är ett bristyrke i stort sett i hela Sverige, säger Ingemar Klaesson, kanslichef på Byggnadsindustrins yrkesnämnd, BYN.

Som golvläggare gäller det att vara noggrann och duktig på problemlösning. Du jobbar ofta självständigt och eftersom jobbet innebär mycket möten med kunder så det är bra om du är serviceinriktad.

Passar alla händiga

– Yrket passar för alla som är lite händiga, kreativa och tycker om att träffa folk, säger Staffan Svensson, golvläggare i Jönköping med 40 år i yrket och fackligt förtroendevald för Byggnads.

Trä, plast, linoleum, kork och textil är några exempel på material som du jobbar med.

– Du måste tycka om att lära dig nytt! Det kommer ständigt nya material på marknaden. Du blir aldrig fullärd, säger Staffan Svensson.

Som golvläggare ser du också till att underlaget som golvet ligger på är jämnt. Ett vanligt arbetsmoment är därför att flytspackla och slipa av golv innan det sista ytskiktet läggs på plats.

Från mönsterläggningar till våtrum

– Det roligaste med jobbet är att ingen dag är den andra lik. Jag gör allt från mönsterläggningar och parkett till textilplattor och mattor i våtutrymmen, säger Staffan Svensson.

En vanlig väg in i yrket är att gå byggprogrammet på gymnasiet med inriktning mot husbyggnad. Efter examen söker man en lärlingsanställning hos ett företag och efter två och ett halvt år man sitt yrkesbevis. Men det går också att utbilda sig till golvläggare senare i livet.

– Som vuxen är den vanligaste vägen till golvläggarjobbet att få en lärlingsanställning på ett företag. Då går man bredvid och lär sig yrket och läser samtidigt in den teoretiska delen av utbildningen på distans via kurser som vi tar fram i samarbete med Hermods, säger Ingemar Klaesson på BYN.

Du kan också gå en vuxenutbildning hos en av BYN godkänd utbildningsanordnare eller fråga din handläggare på Arbetsförmedlingen om du kan få gå en arbetsmarknadsutbildning till golvläggare. Även där går du som lärling innan du kan få ditt yrkesbevis.

Läs mer om yrket golvläggare

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Lön

Medellönen för en golvläggare med yrkesbevis är 30 600 kronor, enligt SCB:s lönedatabas. Enligt fackförbundet Byggnads statistik ligger genomsnittslönen i riket på 233 kr/timmen vid prestationslön och 186 kr/timmen vid tidlön

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen? Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration


Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration