29 maj 2017

Så vinner du jobbmatchen mot robotorna

Robotisering och automatisering väntas ta över mängder av arbetstillfällen de kommande åren. Här är några tips för att möta utmaningarna på framtidens robotiserade arbetsmarknad.

Bekanta dig

Vill du undvika att bli bortautomatiserad gäller det att hitta motståndarens styrkor och svagheter. Det finns fler och fler områden där robotarna är snabbare, effektivare och billigare än människor.Men det finns också områden där de går bet. Läs om robotar på internet. Sajten robotnyheter.se skvallrar om vad de har för sig.

Undvik deras favoritområden

Robotar tuggar i sig allt större bitar av jobbkakan. Transportindustrin förändras när förarlösa farkoster tar över allt mer. Kassörsjobben håller på att automatiseras bort inom detaljhandeln där också fler arbetsuppgifter väntas försvinna. Administrativa sysslor för människor blir allt färre när nya avancerade system tas fram. Därtill fortsätter industrirobotar hela tiden att utvecklas och bli fler.

Odla din kreativitet

Robotar processar mängder information och löser problem snabbt – inom vissa ramar. Desto svårare har de att tänka utanför boxen, associera fritt och hitta kreativa lösningar. Att vara kreativ blir alltmer värdefullt, men det innebär inte att du måste bli popsångare eller författare. Kreativitet kan också handla om förmågan att argumentera, förhandla, övertyga och leda.

Var mänsklig

Robotar kan i dag serva oss, utbilda oss och kommunicera med oss så till den grad att apparaten för en stund kan kännas som en riktig kompis av kött och blod. Men de är helt befriade ifrån det forskarna kallar social intelligens. De saknar empati, kan inte läsa av sociala situationer, har svårt att interagera. Robotarna har svårt att vara mänskliga, det är vi bäst på. Dra nytta av och utnyttja det försprånget.

Bli kollegor

Nya yrken väntas uppstå där människor jobber med robotar och löser uppgifter ihop. Drönarpilot är ett exempel på ett nyfött yrke där människan jobbar tillsammans med den nya teknologin. För att slå vakt om jobb som dessa menar forskare att det är bra att vässa sin förmåga att lära sig använda nya tekniska system.

Bli skaparen

Med fler robotar behövs också de som skapar och utvecklar dem. Här väntas arbetsmarknaden växa i framtiden. Att programmerare och systemutvecklare spås fortsatt ljusa tider är knappast någon slump.

Källa: Föreläsning Carl-Bendikt Frey, forskare vid Oxford University. World Economic Forum, The future of jobs.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen? Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration


Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration