12 maj 2017

Stort rekryteringsbehov av fastighetsvärdar

FOTO: CHRISTER OLOFSSON

Han är Kungälvsbostäders ansikte utåt och gör allt från att boka visningar till att laga kranar och montera lås. 23-årige Andreas Svensson är fastighetsvärd – ett yrke med framtiden för sig.

Andreas möter upp i snickarbyxor och svart tröja med Kungälvsbostäders logga. Sedan oktober förra året är han en av bolagets åtta fastighetsvärdar. För den stora allmänheten är det ett ganska okänt yrke. Andreas får ofta frågan om vad han egentligen gör.

– En del tror att man krattar och klipper gräs hela dagarna, men så är det inte. Vi har lagt ut skötseln av grönområden på entreprenad, så vi jobbar i stort sett enbart inomhus.

Utför flyttbesiktningar

Som fastighetsvärd är han den som sköter kontakten med hyresgästerna. Han svarar på frågor, gör enkla reparationer, utför flyttbesiktningar och beställer tjänster från entreprenörer. Det händer också att han bokar lägenhetsvisningar eller ger sig ut på shoppingrundor om något material fattas.

Oumbärligt i jobbet.

Med sina 23 år är Andreas klart yngst bland de anställda. Han började jobba som fastighetsvärd direkt efter gymnasiet, först hos Riksbyggen där han blev kvar i fyra år med avbrott för studier och resor. Att det blev just fastighetsbranschen var en slump.

– Det råkade bli så eftersom det var här det fanns lediga jobb. Jag hade ingen erfarenhet alls, utan fick börja med att gå bredvid i några veckor. Då visste jag knappt hur man bytte ett lysrör. Men jag har alltid fått hjälpa till hemma och är ganska händig, så jag lärde mig fort.

Andreas ansvarar för ett område om 350 lägenheter och lokaler. I arbetet ingår att kontrollera att källare och trapphus hålls rena och att ingenting är trasigt. Det ingår också ett visst budgetansvar.

Han beskriver sitt jobb som ett helt vanligt Svenssonjobb med arbetstider mellan 7 och 16.

– Det bästa är att det är så självständigt och varierande. Man får träffa väldigt många människor. Det är också kul att få hjälpa andra med det praktiska, säger Andreas och sätter sig i den vita skåpbilen, som är fylld med verktyg och reservdelar.

Återkopplar samma dag

En vattenventil ska bytas i en av lägenheterna och Andreas kör ut i förmiddagstrafiken med radion skvalandes i bakgrunden. Utanför ett rött hyreshus i en backslänt blir det stopp och Andreas börjar plocka bland verktygen i lådan.

Fastighetsvärden är Kungälvsbostäders ansikte utåt. På anslagstavlan i trapphuset sitter en lapp med namn och bild på Andreas samt telefonnummer till felanmälan. När någon får problem ringer de först till receptionen. Därefter får Andreas meddelandet och kontaktar hyresgästen för att bestämma en tid för felsökning. Han försöker alltid att återkoppla samma dag, men det är inte alltid han hinner.

– Ibland händer allt samtidigt. Då har vi en prioriteringsordning där allvarligare fel tas omhand snabbare. Ibland får kunden vänta några dagar om någon reservdel måste beställas. Och är felet för avancerat måste jag ringa in en entreprenör, förklarar Andreas medan han kliver uppför trapporna med raska steg.

Kändis bland de boende

Med tiden har han blivit lite av en kändis bland de boende. Det märks när han ringer på dörren hos det äldre paret vars toalett läcker när de spolar.

– Vad bra att du kommer, säger kvinnan i öppningen och informerar oss sedan om att Andreas är väldigt populär bland hyresgästerna, och att han har fått dagens ros i Kungälvs-Posten flera gånger.

– Det är kul att mitt arbete uppskattas, svarar Andreas som redan hunnit in i badrummet och börjat skruva med toaletten.

Arbetet som fastighetsvärd innebär många kundkontakter och det gäller att vara serviceinriktad, tillmötesgående och social som person. Det spelar ingen roll om man är duktig på att laga spisar om man inte har förmågan att samspela med hyresgästerna. Andreas tycker att det mest utmanande med jobbet är att tillgodose allas behov så att alla blir nöjda.

– Man måste vara en problemlösare och kunna bemöta olika typer av människor. Det mesta brukar dock lösa sig bara man lyssnar och skapar dialog.

Andreas Svensson.

Andreas trivs med sitt jobb och har haft turen att hitta rätt i yrkeslivet. I framtiden vill han fortsätta jobba med fastigheter. Nyligen förkovrade han sig inom området genom att gå en 1,5-årig utbildning till fastighetsförvaltare. Där fick han lära sig allt det administrativa och affärsmässiga som rör fastigheter, det vill säga allt som man inte gör med händerna. Det handlade bland annat om juridik och boendefrågor.

Stora pensionsavgångar

Och några svårigheter att fortsätta inom fastighetsbranschen lär det inte bli. Tack vare stora pensionsavgångar de kommande åren, och att det byggs mer än på länge, är både fastighetsvärd och fastighetsförvaltare yrkesområden med framtiden för sig.

Inne i lägenheten har Andreas precis blivit klar med toaletten. Nu ska han bara ta en titt på köksavloppet också, innan det är dags för lunch och avtackning av en kollega. Därefter väntar nya uppdrag.

– Jag ska titta på en balkongdörr som kärvar. Och kolla upp röklukt och en trasig fönsterbräda. Det är alltid något som ska fixas, säger Andreas.

Text: Ann-Christin Mathiasson

Foto: Christer Olofsson

Läs fler artiklar från Platsjournalen


Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Jobbtips i mejlen? Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration