5 maj 2017

UD-praktik med Brexit och terrordåd

Foto: Kajsa Kax

Alberto Bergqvist sitter på första parkett när Brexit skakar Storbritannien och EU i grundvalarna. För en juridikstudent med starkt intresse för historia kan det inte bli bättre. Praktiken på svenska  ambassaden i London är på alla sätt rätt.

Mitt emellan Hyde Park och Regents Park i London ligger den svenska ambassaden. Alberto Bergqvist har numera ett eget kontor på ambassadens politiska avdelning, men visar in oss till konferensrummet där vi får mer lugn och ro för samtal.

Här är dagarna helt oförutsägbara. Vid attentatet utanför parlamentet i mars släppte alla på ambassaden vad de hade för händer. När det stod klart att alla kolleger var välbehållna hjälptes man sedan åt med att finna och sprida information om läget. Alberto Bergqvist höll sig som alla andra uppdaterad och var med på mötena.

Utträdet ur EU

Knappt hade situationen i London börjat återgå till det normala innan Storbritanniens premiärminister Theresa May undertecknade det brev som vid överlämnandet aktiverade Lissabonfördragets artikel 50, och därmed inledde Storbritanniens utträde ur EU.

– Alla är på tårna, det är spännande att se hur man arbetar på ambassaden när så stora saker sker. För mig känns det perfekt att vara här just nu, konstaterar han.

Egentligen studerar Alberto Bergqvist juridik i Uppsala med inriktning på avtalstolkning och immaterialrätt, och han skulle ha gjort sin sista termin i vår. Men han skjuter upp sitt examensarbete ett halvår, trots att praktiken är obetald och trots att examensarbetet skulle vara en möjlighet att finansiera den med studielån.

– Även examensarbetet tar en termin, jag skulle ha varit tvungen att göra det arbetet på kvällarna. Jag kom fram till att det inte skulle gå att både göra en bra praktik och ett bra examensarbete samtidigt, säger han.

Ett sparkapital

Han har länge haft möjligheten till praktik på UD i tankarna, och har sett till att ha ett sparkapital för det.

– Jag valde London eftersom jag ville få se hur myndigheterna vid fronten hanterar Brexit. Här får jag vara med om allt från första parkett. Visserligen studerar jag juridik med inriktning på civilrätt, men jag har ett väldigt starkt intresse för historia. Och nu är det här som historia skapas.

Leendet är brett; Alberto Bergqvist har lyckats hamna på rätt plats i rätt tid. All personal på ambassaden är upptagen med Brexit, och hans insatser är välkomna. Under de senaste månaderna har han deltagit vid ministerbesök, lunchat med topptjänstemän i den svenska och brittiska statsförvaltningen, firat energiminister Ibrahim Baylans födelsedag samt blivit den som håller ambassadpersonal och UD uppdaterade om den brittiska samhällsdebatten.

Han känner sig bekväm med allt detta, fastän klivet från studenttillvaron är stort.

– Jag har inte reflekterat så mycket över de sammanhang jag får tillgång till. Det känns naturligt och bra att vara här, säger han.

Praktiken på ambassaden har visat sig vara en crash course i hur man snabbt sätter sig in i ett samhälles alla politiska angelägenheter. Särskilt två uppgifter genererar nya kunskaper om Storbritannien: Alberto Bergqvist sammanfattar varje dag de stora dagstidningarnas viktigaste rapportering, och en gång i veckan också tankesmedjornas publikationer. 

Möte med utbildningsministern

Sammanfattningarna ska vara korrekta och det ska ändå gå snabbt. För någon som i likhet med Alberto Bergqvist har noggrannhet som en av de mest framträdande egenskaperna betyder det hårt arbete.

– Om den största nyheten för dagen exempelvis rör skolan så blir jag tvungen att sätta mig in i hur det brittiska skolsystemet fungerar på bara några timmar. Jag gör det förmodligen svårare för mig än vad man egentligen behöver, men jag vill förstå vad jag skriver, konstaterar han.

Kunskaperna tar han med sig när han knackar på dörrar på avdelningen för att se vad han kan hjälpa till med – nästa uppdrag blir att bidra till förberedelserna för ett möte med skolminister Gustav Fridolin. Alberto Bergqvist skriver en redogörelse över hur skolan fungerar i Storbritannien, till stöd för den tjänsteman som är ansvarig för mötet.

Den enda nackdelen med praktiken är en lätt stress över att skjuta upp inträdet i arbetslivet. Samtidigt har han fått en bättre överblick över kariärmöjligheterna:

– Examensarbetet har jag tänkt göra i avtalstolkning men det är fortfarande öppet. Jag har sedan tidigare planer på att också ta en kurs i folkrätt. Men det är faktiskt först här på ambassaden jag har fått höra att kompetens i folkrätt är efterfrågat.

Mycket att fundera över

Han tystnar. Det kommer att finnas mycket att fundera över när det är dagas att välja inriktning. På bara några månader lär han sig hur näringsliv och myndigheter fungerar i Storbritannien. Och hur UD arbetar med olika kanaler för att tillvarata svenska intressen, hur information samlas in, analyseras och skickas vidare i utrikesförvaltningen, hur besök och möten planeras. Samtidigt växer hans kontaktnät varje dag och den högre växel han fått lägga in börjar bli normalläge.

– Jag vet faktiskt inte alls hur framtiden ser ut, eller hur tiden i London kommer att påverka mina val. Men den kommer att ha stor betydelse. Det vet jag.

Text: Marika Sievertsson

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Här får du information om praktik på UD


Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration