5 maj 2017

Så blir du upptäckt i Platsbanken

Illustration: Pelle Forshed

Här är åtta tips på hur du vässar ditt jobbsökande och ökar dina möjligheter att bli upptäckt av arbetsgivare i Platsbanken – Sveriges största jobbsajt.

Skapa flera profiler

Logga in på Mina sidor på arbetsformedlingen.se och skapa ett konto. Där kan du skapa flera profiler som du sedan använder när du söker efter jobb i Platsbanken. Har du till exempel erfarenhet från jobb i hemtjänsten och som servitör kan du med fördel skapa två profiler. Den ena profilen riktar sig till arbetsgivare inom vården, den andra till arbetsgivare i restaurangbranschen. Skapa hur många profiler du vill och avgör själv vilka som ska bli synliga och sökbara för arbetsgivare.

Renodla och nischa

Har du massor med arbetslivserfarenhet från flera olika branscher? Genom att minska antalet yrken per profil blir din presentation mer lättöverskådlig för arbetsgivare på medarbetarjakt. Sommarjobbet i glasskiosken känns kanske överflödigt om du nu söker jobb som systemutvecklare.

Var vill du jobba?

Förbättra matchningen mellan dig och arbetsgivarna genom att ange de orter/kommuner som du kan jobba i. Denna förbättring av din profil gör att du slipper få sökresultat från hela Sverige – om du inte vill ha det förstås.

Använd rätt nyckelord

Väck arbetsgivarens nyfikenhet genom att beskriva vad du kan med rätt nyckelord, kompetensord. Vill du till exempel jobba som programmerare? Då är programmeringsspråken C++ och Java kompetensord som garanterat gör dig mer intressant för en arbetsgivare i branschen. Ett bra tips är att kolla in vilka kompetensord som förekommer i de jobbannonser som intresserar dig. Lägg sedan till de ord som stämmer överens med dina kompetenser i din egen profil.

Relevant och tydlig

För att undvika att göra arbetsgivaren förvirrad. Var tydlig och ta bara med de yrken och kompetensord som du tror intresserar arbetsgivaren i just den branschen.

Säljande rubrik

Försök att sätta en bra rubrik för din profil som väcker arbetsgivarnas nyfikenhet. Ibland kan en oväntad formulering vara det som gör att just din profil står ut från mängden.

Bättre matchning

Har du gått in på ”Mina sidor” och skapat dina profiler enligt konstens alla regler ökar du dina chanser att bli upptäckt. Nu får arbetsgivare nämligen direkt förslag på arbetssökande som matchar den lediga tjänsten när de publicerar sin platsannons. Matchar du bäst mot arbetsgivarens krav hamnar du automatiskt högst i högen av kandidater – utan att ens skicka iväg en jobbansökan.

Var aktiv!

Har du gått en bra kurs eller nyligen fått ett extrajobb. Glöm då inte att logga in på ”Mina sidor” och uppdatera din profil med det senaste om dig själv. Förhoppningsvis kontaktas du snart av en arbetsgivare som har en person med just dina egenskaper högst upp på sin önskelista.

Läs fler artiklar från Platsjournalen


Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration