5 maj 2017

August bluffade sig till jobbet

Danske Art Directorn August Laustsen sökte jobb på svenska reklambyråer. Men intresset för honom var svalt, till en början. När han istället lurades och låtsades vara kund stod byråerna i kö för en intervju.

Strax före jul skickade han ut 17 ansökningar till olika byråer i Sverige. Han fick inga svar. August Laustsen funderade vidare och efter en tid skickade han mejl till samma byråer men utgav sig för att vara kund. Han skrev att han företrädde en dansk firma som skulle expandera till Sverige och angav han var intresserad av specifika projekt som de höll på med.

– Det var ett standardbrev, jag bytte ut informationen om de olika projekten som byråerna höll på med.

Avslöjade bluffen

I mejlet ville han också att de skulle kolla in hans sajt. När rekryterarna gick till sajten avslöjades allt. Men på ett avväpnande sätt. ”Kreatörer har inte alltid tid för nya talanger. Men de har alltid tid för nya kunder, så jag beslutade mig för att bli en.” Därefter presenterade han sig själv, sina meriter och idéer. 

Sajtadressen var www.emerih.co, ”Hire me”, anställ mig baklänges på engelska. August Laustsen visste att han tog en risk.

– Jo, jag skrev med silkesvantarna på. Det gällde att ha en vänlig humoristiskt ton. Skulle det här slå fel så hade jag väl i princip bränt mina chanser att få jobb i Sverige.

Någon ilska väckte inte tilltaget. Utfallet blev det motsatta. August Laustsen blev kallad på åtta intervjuer, flera hade fått upp ögonen för honom och var intresserade. Det hände också saker han inte hade räknat med. En svensk tidning skrev om hans udda sätt att söka jobb och det snappades upp av Adweek, en stor internationell sajt med branschnyheter.

– Det blev viralt. Jag fick förfrågningar från Tyskland, England och Brasilien. Det är väl sådant som kan hända när saker sticker ut, att det snappas upp av medier och snurrar i sociala medier, men inte min plan, säger han.

Jobböppningar

Även om öppningar uppstod i andra länder var det Sverige som han hade siktet inställt på. Han tycker svenska byråer hör till de bästa i världen och tycker Sverige är ett bra land att bo i. Och sedan två månader bor August Laustsen och arbetar i Stockholm på byrån Round & Round, en av de byråerna som inte hörde av sig på hans första utskick.  

– Det känns fantastiskt. Jag har fått ett väldigt stort förtroende och jag och en kollega jobbar självständigt med ett projekt mot varumärket Björn Borg, säger han.

I efterhand är han nöjd med tilltaget. Men konstaterar också att tillvägagångssättet kan funka just i reklambranschen.

– Det ingår ju att vara kreativ, utmana och provocera lite. Man ska nog låta bli att göra det i en del andra fall.

August Laustsen vill ändå uppmana folk att tänka utanför boxen i ansökningsprocesser.

– Vill man ha ett jobb som väldigt många andra söker så är det förstås bra att sticka ut. Människor är känslodjur så det är bra att väcka känslor hos läsaren. Men med värme och humor, luras är inget jag rekommenderar, säger han.

Arbetsförmedlingens tips och råd till dig som söker jobb

Fler artiklar från Platsjournalen

Andra ansökningar utanför boxen

  • Jordgubbstårta i video-cv.  William Sjögren gjorde en film där han håller i en tårta med texten ”Anställ mig”. Filmen fick spridning och rekryterarna hörde av sig.
  • Rappade sitt cv. Nyutexaminerad från reklamutbildningen på Stockholms universitet rappade Karl Lehmann fram sitt cv i hopp om att få jobb.
  • Stod med plakat. 21-åringen hann bara stå två timmar med ett plakat utanför Centralstationen i Lund innan han hade fått ett jobb. Under tiden fick han också ett stort antal sms och samtal om andra jobb.
  • Sprejade jobbannons. Artisten James Robinson tog hjälp av graffitikonstnären Pärra Andreasson för att få jobb genom annons på en laglig graffitivägg i Malmö.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration