28 april 2017

Vässa ditt jobbsökande

Vill du spetsa till ditt jobbsökande ytterligare? Här är några tips på hur din jobbjakt kan bli både mer inspirerande och effektivare.

Skräddarsy dina ansökningar

Skicka inte runt samma ansökningshandlingar till flera arbetsgivare. Anpassa i stället ditt cv efter det jobb du söker. På arbetsformedlingen.se liksom många andra rekryteringssajter på internet finns exempel på bra cv och experttips på hur du kan skräddarsy din ansökan.

Sök på fler sätt

Om du svarat på mängder av annonser utan att få napp, lägg också ut ditt cv på nätet, leta på jobbsajter, dammsug ditt nätverk av vänner, släkt och före detta arbets- eller studiekamrater. Besök rekryteringsmässor. Ju fler sätt som du söker på, desto troligare att du snart får napp.

Välj rätt arbetsgivare

Kolla potentiella arbetsgivares webbplatser och googla fram så mycket fakta du kan. På så sätt skaffar du dig en bra bild om hur tillvaron skulle kunna te sig som anställd och om det är något för dig. Arbetsgivare vill rekrytera personer som passar in i gänget och trivs med deras företagskultur.

Tappa inte sugen

Att söka jobb kan vara tidskrävande och resultera i många trista ”tack men nej tack-svar”. Det  är tungt, men ge inte upp. Se jobb-sökandet som ett arbete. Ha bestämda ”arbetstider” planera  in raster och roliga aktiviteter på din fritid. Fortsätt att söka jobb och nätverka, kanske mot nya branscher. Jobbet för dig finns någonstans därute!

Ensam är inte stark

Låt dina vänner, både dem du umgås med och dina Facebook-vänner få veta att du söker jobb. Sprid budskapet på Linkedin och andra karriärnätverk. Gå med och var aktiv i bransch- och yrkesnätverk.

Förbered dig!

Gå in på företagets webbplats före din intervju. Ta reda på så mycket du kan om företagets verksamhet, ledarskap och kultur. Förbered svar på vanliga intervjufrågor och öva gärna på svåra frågor.

Klä dig med finess

Att lyckas på jobbintervjun handlar många gånger lika mycket om att se professionell ut som att vara skicklig på att formulera sig. Du ska naturligtvis vara bekväm med det du har på dig. Men något mer uppklätt än mysbyxor och en urtvättad t-shirt.

Kom i tid

Ska du på jobbintervju? Se till att vara där åtminstone tio minuter tidigare. Ha en säkerhetsmarginal för bussförseningar, punka på cykeln, oväder och annat som kan försena dig.

Ställ frågor

När intervjun går mot sitt slut kommer arbetsgivaren med största sannolikhet att uppmana dig att ställa frågor om du har några. Samla på dig ett frågebatteri och rabbla dem hemma. Det visar att du verkligen är intresserad av jobbet och att du läst på om företaget.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration