28 april 2017

Så får du koll på vilken lön du bör ha

Med hjälp av löneguiden Löneratorn kan du få koll på aktuella lönenivåer på  upp till 80 yrken.

Vill du veta hur mycket du ska begära i lön på den kommande jobbintervjun?
Då kan du ta hjälp av fackförbundet Unionens nya löneguide Löneratorn. Platsjournalen har pratat med ombudsmannen Gunilla Krieg som berättar mer om webbtjänsten och hur den funkar.

Vad är löneratorn för något?

– Det är en tjänst där du snabbt och enkelt kan få en fingervisning av lönenivåerna inom ditt yrke. Allt du behöver göra är att svara sanningsenligt på ett par frågor. Du får också koll på vilka de vanligaste faktorerna är som påverkar lönen.

Vem har störst användning av löneratorn?

– Den är främst till för dem som ska gå på en jobbintervju. Med löneratorns hjälp kan man se till att man hamnar i rätt löneintervall. Men den funkar också bra för dem som ska ha ett lönesamtal med sin chef.

Gunilla Krieg, Unionen

Kan alla använda löneratorn?

– Det finns lönenivåer för en lång rad yrken i löneratorn. Och hittar man inte sin egen titel kan man välja en som ligger nära sitt eget yrke. Och man kan alltid ringa till Unionen om man behöver tips och råd. Men det är klart, den är ju främst framtagen för unionens yrkesgrupper, det vill säga tjänstemän i privat sektor.

Varför har ni utvecklat löneratorn?

– Lön är den absolut vanligaste frågan som vi på Unionen får och det är det ord som är mest sökt på vår webb. Man vill veta lönenivån för olika yrken, man vill ha tips om vad man kan begära i lön när man söker ett nytt jobb eller när man ska ha lönesamtal med sin chef. Så det finns helt klart en efterfrågan. Samtidigt vill vi att medlemmarna ska förstå mer om hur löneprocessen fungerar och vilka kriterier som används i en löneförhandling.

Var får ni era lönefakta ifrån?

– Det är en sammanvägning av lönenivåer från arbetsgivare, från Unionens 650 000 medlemmar och från offentliga källor. Så underlaget är bra, aktuellt och relevant.

Varför är det bra att ha gjort en lönekoll innan man förhandlar?

– Om man är förberedd är man också mer självsäker. Har man förberett sig vet man också vad man ska trycka på när det kommer till sin egen erfarenhet och vilka argument som är viktiga att föra fram.

Slutligen – vilket är ditt bästa tips till den som ska löneförhandla?

– Att öva med en kompis! Träna på att argumentera för din sak innan du sätter dig i ett lönesamtal. Man lär sig väldigt mycket av att göra en sådan försöksomgång innan det blir skarpt läge.

Här hittar du Löneratorn

Fler tips till dig som ska löneförhandla

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration