28 april 2017

Claudia pluggar till svetsare

Claudia Mendoza utbildar sig till svetsare. Foto:Lina Siksjö

Claudia Mendoza har hittat sitt nya kall i livet. På ett öppet hus fick hon upp ögonen för arbetsmarknadsutbildningen till svetsare och vill nu inget hellre än att bli klar.
­– Det är det här som jag vill göra! Jag tror att jag har det i blodet, säger hon.

Claudia Mendoza rör sig självsäkert i Lernias utbildningslokaler i Södertälje. Hon har varit där i totalt sex månader och visar stolt upp sina arbetsverktyg; argongasen som driver svetsanläggningen, ventilationsslangen som suger ut svetsröken, svetsarhandskarna och skyddsmasken.

– Kolla, den här bordsgrillen har jag gjort. Man kan ha den när man är ute och campar, säger hon och visar stolt upp en grill i miniformat som är placerad på en hylla i lokalerna.

Klar om 12 veckor

Hon fäller ner masken och snart regnar gnistorna ner på marken runt om Claudia. Målsättningen är att hon ska vara klar med sin utbildning om 12 veckor. Sedan väntar praktik eller arbetsplatsförlagd utbildning, APL, som det heter.

– Jag hoppas att jag kommer att komma in på ett lite större företag. Här i Södertälje finns ju till exempel Astra. Det vore bra, säger hon.

Hon skiner med hela ansiktet när hon berättar om det yrke som hon nu håller på att utbilda sig till. Att med hjälp av svetsen få producera på egen hand och vara kreativ. Men också att få jobba fram föremål efter ritningar.

– Jag kände redan första gången när jag testade att det var det här som jag ville göra. Jag älskar verkligen att svetsa. Det är så himla roligt, säger hon.

Ett jobb med glöd

Men att Claudia Mendoza skulle bli svetsare var verkligen inte givet. Hon har en bakgrund som butiksdekoratör i sitt hemland Bolivia. Och i Spanien jobbade hon i flera år i turistbranschen.

Hon flyttade till Sverige på grund av kärleken, men att få in foten på den svenska arbetsmarknaden var inte helt enkelt. Och när jobben inom de branscher som hon kunde uteblev tänkte hon om. Kanske var det dags att testa något nytt?

Då fick tips av sin handläggare på Arbetsförmedlingen att delta på en informationsträff om utbudet av arbetsmarknadsutbildningar i Stockholm och Södertälje.

– Egentligen så var jag inställd på att försöka bli bagare. Men det fanns ingen sådan utbildning som skulle börja just då, säger hon.

Fick testa på att svetsa

Då mötte hon Samar Assali, utbildningssamordnare på Arbetsförmedlingen i Södertälje, som höll i informationsträffen. Hon uppmuntrade Claudia att våga gå på ett öppet hus för kvinnor i Lernias lokaler. Tillsammans med 24 andra kvinnor som blivit inbjudna fick Claudia Mendoza sedan testa på yrken som svetsare och CNC-operatör. Det var under det besöket som hon mötte yrkeskärleken.

Viktigt med skydd i yrket

– Jag kände direkt att det var svetsare som jag ville bli. Jag älskar verkligen att producera saker. Och jag får väldigt bra stöd av mina lärare, säger hon.

Utbildningen är ganska tuff, måndag till fredag mellan klockan 8.00 och 16.30. Och allt detta på svenska som är ett nytt språk för många av klasskamraterna.

– Det enda som kan hålla mig tillbaka nu är teorin. Men jag får plugga mer! Och det finns också bra stöd från skolan om man behöver hjälp, säger Claudia Mendoza.

Att som kvinna komma ut till en arbetsmarknad där majoriteten av alla svetsare är män är inget som skrämmer henne. Det behövs fler kvinnor i branschen. Hon vill gärna tipsa andra kvinnor att ge svetsaryrket en chans.

– Det är ett riktigt bra jobb med en bra lön och bra arbetstider. Och det är inte så tungt som många tror. Många jobb inom vården är säkert tyngre. Våga bli svetsare för det är fantastiskt, skrattar Claudia Mendoza.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Nystart för arbetssökande


Tröttnat på att söka jobb utan framgång? Kolla med din arbetsförmedlare om du får gå en arbetsmarknadsutbildning. Den ökar dina jobbchanser rejält.

Det finns i dag en lång rad arbetsmarknadsutbildningar som utförs på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Du kan bli allt från redovisningsekonom till trädgårdsodlare eller svetsare. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du själv kolla om det finns någon utbildning som passar dig och dina intressen.

Gemensamt för alla utbildningar är att de leder till jobb i branscher där det finns ett behov av arbetskraft.

– Det är väldigt få arbetssökande som själva kommer med förslag på något som de vill bli. Det får man mer än gärna göra, säger Samar Assali, utbildningssamordnare på Arbetsförmedlingen i Södertälje.

Men det är inte du själv som avgör om du får gå en arbetsmarknadsutbildning. Eftersom utbildningen är betald av staten är det din arbetsförmedlare som fattar beslutet.

– Det är din handläggare som gör en arbetsmarknadspolitisk bedömning och bedömer därefter om det är en insats som gör dig mer gångbar på arbetsmarknaden eller inte, säger Samar Assali.

Alla deltagare genomför först en testperiod som varierar mellan en till fyra veckor, beroende på vilken utbildning det är.

– Det är nästan som en provanställning. Efter testveckorna kan både den arbetssökande och utbildningsanordnaren utvärdera och se om utbildningen passar båda parter, säger Samar Assali.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration