21 april 2017

Låt inte språkkunskaperna begränsa dig

Kanske är du ny i Sverige och kanske får du hela tiden höra hur viktigt det är med svenska språket. Men låt inte dina språkkunskaper hindra dig från att söka jobb.

Illustration: Anna Westin

Ta all hjälp du kan få

Arbetsförmedlingen har språkstöd i form av tolkar, ordlistor, cv-hjälp och söka jobb-hjälp. Fråga din arbetsförmedlare vilken hjälp just du kan få. Kommunen ordnar sfi, svenska för invandrare, på olika nivåer.  

Öva överallt

Öva med olika personer, härma, träna och träna igen. Läs tidningar, enklare böcker, se svenska program på tv, lyssna på radio. Ta alla chanser att öva – prata med kassörskan på Konsum.

Hitta egna kurser

Låna hem språkkurser från biblioteket, eller ladda ned språk-appar och språkkurser i din telefon att lyssna på. Sök upp språkcaféer där du kan träna med andra. De ordnas ofta av ideella organisationer och finns på många platser i landet.

Fråga om allt

Ta hjälp av vänner och lärare, fråga dem hur de gjorde när de sökte jobb. Ta reda på hur du söker jobb i Sverige. Det är viktigt att ha ett kontaktnät som sträcker sig utanför familj och vänner.

Få feedback från andra

Använd översättningstjänster på nätet, som Google translate. Ta reda på bra ord att använda i din presentation av dig själv. Skriv ned din presentation: vad du kan, vill och vem du är. Låt någon med bra kunskaper i svenska läsa den och ge feedback.

Be om att få praktik

Är dina språkkunskaper i svenska knappa? Försök få en praktikplats så att du kan visa vad du kan och vill.

Lägg styrkan hos dig själv

Bestäm dig för att du kan och ska lära dig språket, men sätt ett realistiskt mål och bestäm dig för vilka dina delmål är.

Språket kommer med tiden

Lita på din kompetens. Att lära sig svenska språket är viktigt, men det är din yrkeskompetens arbetsgivaren i första hand är intresserad av. Så välj inte bort tt söka jobb – låt arbetsgivaren avgöra om hen vill anställa dig eller inte.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration