14 april 2017

Tipsen om hur du använder Linkedin

Platsjournalen ringde upp Oscar Rydman från Linkedin som gästar Arbetsförmedlingens webbinar den 25 april. Här ger han bästa tipsen för rekryteringsforumet.

Varför ska jag använda mig av Linkedin som arbetssökande?

– Jag tror att det är avgörande för jobbsökare att tänka nätverk när de söker jobb. Det är otroligt svårt att söka jobb efter jobb utan att ha någon personlig koppling till arbetsplatserna där man skulle vilja arbeta. Linkedin är ett av de verktyg man kan använda för att bygga ett professionellt nätverk på ett strukturerat sätt. Genom att skapa en fullständig profil på Linkedin kan du göra dig själv sökbar för arbetsgivare och rekryteringsföretag som aktivt söker efter ny personal på plattformen. 

Oscar Rydman, Linkedin

Vilka jobb finns att söka på Linkedin?

– Vår ambition är att alla olika typer av jobb ska finnas att söka på Linkedin. Det brukar finnas drygt 30 000 lediga jobb på våra svenska jobbsidor. Få känner till det, men Arbetsförmedlingens öppna-data-program är en av nyckelfaktorerna till att vi lyckas hämta in så många lediga jobb. 

Vad kan du berätta om Linkedin i Sverige i dag?

– Nätverket är verkligen något helt annat i dag än vad det var för tre år sedan, och det utvecklas hela tiden. I dag är det en mycket större mångfald, och yrkesgrupper som kanske inte nätverkat professionellt tidigare finns definitivt där inne i dag. En rekryterare som söker efter till exempel lagerarbetare skulle hitta över 9 000 personer. sjuksköterska eller lärare finns det 21 000 respektive 69 000 profiler.

Vad är absolut viktigast att tänka på när man skapar en profil på Linkedin?

– Välj en av de tillgängliga jobbtitlarna och se till att ha lagt till åtminstone tio stycken kompetenser. Det gör dig sökbar och gör också att du får en jobbprenumeration som är mer relevant.

Några fler enkla knep?

– Absolut: Skapa en komplett profil. Knyt kontakter med personer, men kontakta i första hand personer du känner eller träffat. Skapa en jobbprenumeration på jobbtitlar du är nyfiken på. Om du vill ha nytt jobb, se till att du markerat dig som aktivt jobbsökande. Följ arbetsgivarsidor, rekryteringsföretag och rekryterare som kan ta dig till ditt nästa jobb

Vad får jag lära mig i det webbinar där du är gäst?

– Hur man använder Linkedin som en aktiv jobbsökare. Vi kommer gå igenom en checklista som blir enkel att följa om man vill ta sig vidare i yrkeslivet med Linkedin som språngbräda. Vi går igenom sökoptimering av sin profil, hur man kan prenumerera på lediga jobb samt hur man kan signalera intresse till arbetsgivare och rekryterare. 

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration