7 april 2017

Så lyckas du på rekryteringsträffen

ILLUSTRATION:ANNA WESTIN

Trött på utebliven respons på dina jobbansökningar? Testa att gå till en rekryteringsträff på Arbetsförmedlingen. Där möter du arbetsgivare på jakt efter nya kandidater och får ofta chansen att presentera dig själv under en mini-intervju.

Håll utkik

www.arbetsformedlingen.se/rekryteringstraffar dyker det varje vecka upp nya chanser att träffa arbetsgivare. Håll utkik efter en rekryteringsträff med en arbetsgivare i din bransch som skulle behöva en person med just din kompetens.

Läs på

Om du hittat en rekryteringsträff som verkar intressant. Samla på dig massor med information om företaget som ska rekrytera. Googla, gå in på företagets hemsida och följ deras konton på sociala medier och Linkedin. Ju mer du vet om dem, desto bättre.

Spetsa ditt cv

När du vet vilken tjänst företaget vill rekrytera till – skräddarsy ditt cv och se till att få med allt bra som du kan och har gjort som just den arbetsgivaren kan tänkas vara intresserad av.

Öva på intervjun

På en rekryteringsträff är intervjun ofta avklarad på fem minuter. Bestäm dig därför på förhand exakt vad du vill att arbetsgivaren ska få veta om dig. Öva sedan med hjälp av en vän. Vrid upp en äggklocka. Målet är att du ska hinna berätta varför just du är bra innan klockan ringer.

Din chans att glänsa

När företaget har presenterat sig får du oftast chans till en kort intervju. Nu vet du vad du ska säga och framhäva om dig själv. Tack vare dina förberedelser kan du också ställa några smarta frågor om företaget. Det visar att du är påläst och intresserad av just dem.

Kom i tid

När det väl är dags för rekryteringsträffen. Se till att komma i god tid då antalet platser ofta är begränsat. Och glöm för allt i världen inte att ta med dig ditt cv.

Fick du jobbet?

Under intervjun kan du höra med arbetsgivaren när de tror att de ska vara klara med rekryteringen. Hör du inget på det datumet? Mejla och fråga om tjänsten är tillsatt. Om det inte gick vägen, glöm inte att du i alla fall har fått träning i hur en jobbintervju går till. Det har du stor nytta av vid nästa intervju!

TEXT: DANIEL SIKSJÖ

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration