7 april 2017

Så gjorde Anna för att bli frisör

FOTO:PERNILLA WAHLMAN

Redan på sin konfirmationsdag meddelade hon nära och kära att hon skulle bli frisör. Det tog sin lilla tid – men till slut gjorde Anna Ljung Staffansson slag i saken och förverkligade sin dröm. Och efter många år som anställd driver hon nu egen salong.

Tidigare var lokalen ett garage. Nu är golvet schackrutigt och de gröna frisörstolarna från 1954 står på rad. Skylten på väggen – med texten ”frisör” – kommer från samma salong som stolarna, bardisken i hörnet är från fyrtiotalet.

Anna Ljung Staffansson, klädd  i klänning matchande frisörstolarna, berättar att hon och hennes man byggt hela salongen – Staffas-Annas Sax & Kam – av återbrukat material.

– Vi hittade stolarna i en lada i Bollnäs. Spegelmodulerna, som vi målat om och tapetserat, fann vi i Alfta. Alla grejer har sin historia.

Enviken - ett rockabillynäste

Vi befinner oss i Enviken – byn i Dalarna som blivit känd som ett rockabillynäste. Fyrabarnsmamman Anna bor med sin familj i samma hus som salongen.

– Det här är en dröm för en småbarnsförälder. Det finns en dörr från köket in hit.

Med femtiotalsmusiken spelandes i bakgrunden berättar Anna, som ursprungligen kommer från Norrland, att hon alltid drömt om att bli frisör.

– Men jag var inte så tuff som 16-åring, konstaterar hon. Och för att gå frisörlinjen på gymnasiet skulle jag bli tvungen att flytta 16 mil. Jag sökte, kom in – och funderade fram och tillbaka. Men det kändes för läskigt.

Efter studenten jobbade Anna på IKEA och därefter som kock innan hon under en tid drev kafé.

– Det var skitkul, men innebar långa dagar och inte jättemycket pengar. Jag jobbade extremt mycket med kaféet och hade två små barn. Det var inte värt allt slit.

Anna gör en kort paus innan hon med ett svagt leende lägger till:

– Jag ville också bli något, och det var ganska självklart vad jag skulle bli. Jag tänkte ”ska jag göra det så ska jag göra det nu”.

Anna var drygt 25 år när hon tog tag i sin frisördröm och började på en privat skola i Örnsköldsvik – Ann Pettersson Hairdesign School.

Utbildning i två år

Utbildningen pågick under ett år, men för att få gesällbrev krävdes sammanlagt tre års förvärvade yrkeskunskaper. Efter avslutad utbildning praktiserade Anna därför i två år. 

Retrointresset syns i salongen

– Jag fick erbjudande om att komma till en salong i Falun, Cityfrisörerna, berättar Anna. Jag tog med hela familjen – packade släpet och drog! Vi flyttade in i en tvåa och hade aldrig varit i Falun tidigare. Men det gick bra.

Anna blev, efter att hon fått sitt gesällbrev, anställd på salongen i Falun och trivdes, som hon själv uttrycker det, superbra under de dryga åtta åren hos Cityfrisörerna.

– Jag hade nog blivit kvar om vi inte hade flyttat ut hit till Enviken. Men bor man här behöver man inte så mycket pengar och vi hade dessutom fått vårt fjärde barn.  Vi tyckte att annat var värt mer. Fast till en början kändes det jätteläskigt att säga upp sig från ett fast jobb.

Men ibland måste man våga lite. Och i januari firade Annas salong ett år. Hon konstaterar att hon numera tjänar lite mindre jämfört med när hon var anställd, men ser inte det som en nackdel.

– Det är mer värt att kunna bestämma över sin egen tid. Man kan leva lite långsammare bara man vill. Jag är emot det här konsumtions-samhället och ekorrhjulet. Det är så skönt att slippa springa runt i det. Och som egen styr man själv sin verksamhet. Jag har till exempel valt att använda ekologiska produkter – allt utom en ögonbrynsfärg är ekologiskt. Det känns viktigt och den tanken hade jag haft länge.

Anna – som alltid varit retrointresserad – lutar sig tillbaka i femtiotalssoffan, rättar till den gröna klänningen, och berättar därefter att många av hennes kunder vanligtvis har åkt en bit när de kliver innanför dörren för att klippa sig.

– Antingen är de ute efter ekologiskt eller så vill de ha en fyrtiotals-frisyr.

Hon funderar lite och säger sedan:

– En tredjedel är nog rockers. Och lite mer än en tredjedel intresserade av det ekologiska. Sedan har vi de vanliga. Det finns en salong till i byn, men det är mer en traditionell damfrisör.

En populär frisyr som kunderna ofta frågar efter kallas ”middy”.

Byter frisyr med jämna mellanrum

– Det är en page som kan vara olika lång, förklarar Anna. Den klipps rundad fram och droppformad bak. Aldrig uppklippt. Luggen går strax under näsan, om man vill ha lugg. Det är en jättefin frisyr.

Själv byter Anna både hårfärg och frisyr med jämna mellanrum. Hon skrattar när hon konstaterar att det sker alldeles för ofta.

– Men det är svårt att låta bli när man får så mycket inspiration hela tiden. Jag hittar inspiration i musik, gamla filmer – överallt!

Annas salong är öppen måndag till torsdag samt lördagar.

– Att gå och arbeta känns aldrig trist, utbrister hon. Det är så himla kul. Jobbet är som min hobby.

En ny blueslåt drar igång när Anna fortsätter:

– Det roligaste är skapande, och så klart alla möten med alla dessa människor som kommer hit. Det händer något när man går till frisören. Alla är så glada och pratar om allt. Det är som om en sluss öppnas och så kommer det.

TEXT: LINA NORMAN

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Så blir du frisör

  • Om du är intresserad av att blir frisör finns flera olika vägar att gå. Dels finns komvuxutbildningar – i Malmö, Stockholm och Luleå samt på distans – men det finns även en rad privata skolor. Några exempel är Björn Axén Academy, Svenska Frisörskolan, Ann Pettersson Hairdesign School och Saxakademin. För utförlig lista med godkända skolor se frisor.se.
  • Efter avslutad grundutbildning på den skola du valt följer 3 000 timmar färdigutbildning på ett frisörföretag. Därefter avlägger du det slutliga gesällprovet. Du kan även välja att utbilda dig till frisör genom företagsförlagd traineeutbildning. Då letar du själv upp en salong som är villig att anställa trainees och du gör sedan 5 000 timmar som trainee innan gesällprovet. Det finns efterfrågan av duktiga, behöriga frisörer både i och utanför Sverige.
  • För mer information om att utbilda sig till frisör se frisor.se.
  • Arbetsförmedlingen bedömer att frisörer möter en arbetsmarknad i balans det närmaste året.


Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration