31 mars 2017

Vill ta tillvara nyanländas kompetens inom hantverksyrken

FOTO: HANTVERKARNA

Platsjournalen ringde upp Johan T Sterndal, vd på Hantverkarna, som menar att mer måste göras för att ta vara på nyanländas kompetens inom olika hantverksyrken.

Hur går tankegångarna?

– Regeringen behöver ta till fler grepp för hur man tar vara på kunskaperna hos dem som kommer hit och inte är akademiker. Många av de som kommer sitter på kompetenser som behövs men som inte tas tillvara tillräckligt bra. Det finns jättemånga som har kunskaper i hantverk och som kan jobba med händer och huvud.

Varför är detta viktigt?

– Det måste satsas ännu mer på att ta vara på deras kunskaper. Särskilt viktigt är det i dag när många unga väljer bort yrkesförberedande praktiska utbildningar. Det finns utbildningslokaler och verkstäder som står tomma. Det bästa för nyanlända är att få jobb. Det är viktigt att inte missa tillfället och att ta vara på denna resurs.

Vilka yrken tänker du på?

– Det är svårt att säga exakt, det är klart att det finns andra material, andra villkor och förhållanden i andra länder men det finns många som har snickrat, murat, arbetat med guldsmide och textilhantverkare som saknar papper på sina kunskaper.

Vad är det du anser att det behöver göras mera av?

– När man genomgår en validering går man ut med olika kunskaper. Då måste det finnas fler skräddarsydda lösningar för de här kunskaperna. Det skulle bli möjligt för svenska hantverkare att ta sig an nyanlända och ge dem de praktiska kunskaper som behövs inom fler yrken.

Du menar också att försvinnande hantverksyrken skulle kunna räddas med nyanlända, hurdå? 

– Vi har lång erfarenhet av lärlingsutbildningar till många traditionella hantverksyrken som tunnbindare, guldsmeder och hovslagare till exempel. Det är en liten marknad men kommer vi in mer i den cirkulära ekonomin där saker återanvänds och återvinns blir de här jobben fler.

Till sist. Vilket är ditt bästa jobbtips?

– Det ska byggas 700 000 bostäder så det behövs hur mycket folk som helst inom alla byggyrken för lång tid framöver. Det är roliga jobb med bra betalt.

TEXT: ADRIAN ROSÉN

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration