31 mars 2017

Ta hjälp av kroppsspråket på intervjun

ILLUSTRATION:ANNA WESTIN

Du ska övertyga rekryteraren om att du är rätt person för jobbet. Då gäller det att du är medveten om vad din kropp skickar ut för signaler. Här är fem tips hur du blir medveten om din utstrålning och imponerar på anställningsintervjun.

Lär av andra

Lär av andra Studera folk som har charm och pondus hur de för sig och rör sig. Ofta är vi gan ska omedvetna om vilka signaler kroppen skickar ut och ett bra verktyg att ta reda på ditt eget kropps-språk är att ställa dig framför spegeln. Alternativt kan du låta någon annan filma dig, gärna när du inte är medveten då det blir mest naturligt.

Tänk rätt

Glöm inte - attityd och för-hållningssätt syns ofta utåt. Tänker du på hur nervös du är, att du aldrig kommer få jobbet, att de andra kandidaterna är bättre kvalificerade än dig – är det troligtvis något du också kommer utstråla. Ett tips är att knyta an till minnen då du känt dig framgångsrik och ta med dig en sak som du förknippar med ett sådant minne till intervjun, något som kan fungera stärkande. 

Öva på första intrycket

Första intrycket är viktigt, redan vid handslaget får vi en uppfattning om vilken typ av person det här är. Tänk på att inte flacka med blicken. Är du blyg och tycker att det är jobbigt med ögonkontakt – titta på näsroten i stället för rakt i ögonen, vilket ändå ger intrycket av ögonkontakt. Många karismatiska personer vågar hålla kvar blicken, men tänk på att det kan bli provocerande om du tittar för länge. 

Sänk rösten

Rösten kan förmedla olika saker och här har män ett övertag. Dels för att vi är mer vana vid mäns röstlägen i offentligt tal men också på grund av att de har längre stäm-band som vibrerar långsammare, vilket skapar ett röstläge vi uppfattar som behagligare. Kvinnors ljusare och tunnare röster gör att de inte når ut lika bra och inte får samma bärkraft. Ett bra knep är att tala på utandning och på så sätt sänka rösten.

Fake it until you make it

Det är inte ovanligt att skådespelare lider av både scenskräck och nervositet – men de har övat på att se självsäkra ut. Du kan lära dig att uppfattas som säker och trygg utan att vara det, genom att du vet hur du ska förmedla din kropp. Att vara avslappnad och samtidigt rak i ryggen, fokusera på ett fast handslag och att ha ögonkontakt är en bra start.

FOTNOT: Tipsen är från Eva Kihlström, lärare i retorik och författare till böckerna ”Karisma-koden” och ”Alla kan tala”.

TEXT: TINA HARR

Läs fler artiklar ur Platsjournalen


Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration