31 mars 2017

Så får du ett yrkesnätverk som nyanländ

Ett välkomnande handslag

Kontakter är mycket viktigt för den som vill ha ett jobb. Men vad ska du göra som nyligen flyttat till Sverige och inte hunnit skaffa ett yrkesnätverk?
Ett sätt är att ta hjälp av sajten Yrkesdörren, som förmedlat kontakter mellan nästan 2 000 personer.

Du kan ha en bra utbildning och kanske även en hel del erfarenhet av ett yrke. Ändå går det trögt att få svar på dina jobbansökningar. Tänk om du kände någon i samma bransch, som du kunde fråga om de vet någon arbetsplats som letar personal?

Ungefär så tänkte Mohsen Sabeh när han för knappt ett år sedan började söka jobb. Han hade kommit från Libanon till Sverige för att läsa en vidareutbildning till specialistsjuksköterska på Sophiahemmet i Stockholm.

– Min plan var egentligen inte att stanna i Sverige efter utbildningen, men jag ändrade mig när jag pluggade här. Den politiska situationen i Libanon är inte bra och det råder ekonomisk kris i landet. Eftersom jag hörde att det var stor brist på sjuksköterskor tänkte jag att det skulle vara jättelätt att hitta jobb, säger Mohsen Sabeh.

Sökte massor av jobb utan framgång

Han läste svenska på Folkuniversitetet och när utbildningen var klar väntade han på att få svensk sjuksköterskelegitimation. Under tiden sökte han jobb som undersköterska. Men trots att han sökte massor av jobb fick han aldrig något svar.

– Det började kännas lite deppigt att inte ens få veta varför ingen svarade.Många sade till mig att det inte går att skaffa jobb här utan kontakter, säger Mohsen Sabeh.

För att ha något att göra började han arbeta med flyktingar vid Stockholms stadsmission. En av dem han jobbade med tipsade om Yrkesdörren, ett projekt som drivs av stiftelsen Axfoundation. Det går ut på att para ihop etablerade svenskar, som kallas dörröppnare, med nya svenskar. Syftet är att båda parter ska få nya kontakter och möjlighet att bredda sina nätverk.

Matchades mot sjuksköterska 

Mohsen Sabeh registrerade sig och matchades ihop med sjuksköterskan Hanna Nathanson. Hon i sin tur hade anmält sig efter att artisten Henrik Schyffert delat en länk om Yrkesdörren på Facebook.

– Jag jobbar heltid och har tre barn, men kände att jag med små medel ville bidra med något som gör samhället lite bättre, säger hon.

De bestämde träff över en kaffe på Hannas arbetsplats, Södersjukhuset i Stockholm.

– Jag fick berätta om min kompetens och det kändes bra att någon äntligen ville lyssna på mig. Hanna sade till mig att hon skulle prata med sin chef. Chefen ringde mig dagen efter och jag fick komma på en intervju. Sedan fick jag ett vikariat som undersköterska på Södersjukhuset, säger han.

Fick ovärderliga tips 

Hannas tips till Mohsen var att framhålla att han snart skulle vara färdigutbildad sjuksköterska.

– Visst är det brist på sjuksköterskor, men inte på undersköterskor. Därför var det viktigt att han tryckte på att han gått en sjuksköterskeutbildning i sitt hemland och att han bara väntade på ett prov för att få sin legitimation här, säger hon.

Yrkesdörren har i dag funnits i knappt 1,5 år och hittills har cirka 2 000 personer med en mängd olika yrkesbakgrunder matchats med varandra.

TEXT: ZANDRA ZERNELL

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tips till dig som är ny i Sverige och saknar nätverk

Yrkesdörren är del av integrationsprojektet Öppna dörren. Här finns även Invitationsdepartementet, där etablerade svenskar och sfi-elever äter middag tillsammans, Kompis Sverige, för den som söker en ny vän, och Svenska med baby, där småbarnsföräldrar med olika ursprung träffas och pratar svenska.

Welcome talent är ett samarbete mellan Stockholms universitet, nätverket Linkedin och ett antal företag och organisationer. Syftet är att hjälpa till att hitta praktikplatser eller andra arbetstillfällen och att samtidigt underlätta för företag att hitta kompetens utanför det egna nätverket. Med hjälp av hashtaggen #welcometalent går det att söka efter praktikplatser och arbetstillfällen som lagts upp.

Appen Welcome! där du bland annat kan ställa frågor eller be om hjälp och etablerade svenskar kan erbjuda hjälp eller bjuda in till exempelvis fika eller att spela fotboll. Det som skrivs översätts till och från svenska, farsi, dari, arabiska och engelska.

Just Arrived är en bemanningstjänst där företag kan lägga ut enkla uppdrag och tjänster som du kan söka. Uppdragen ska bland annat kunna ge referenser och därmed en fot in på den svenska arbetsmarknaden.

Vill du ha tips på hur du söker jobb i Sverige ska du kolla in Arbetsförmedlingens tips och råd-sida där du hittar massor med enkel och nyttig information.

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration