24 mars 2017

Stick ut på gruppintervjun!

Illustration:Björn Öberg

Intervjun är det första målet för jobbsökare – men vissa blir inte jätteglada när de får höra att det är en gruppintervju. Självklart går det att förbereda sig – skillnaden är att du behöver sticka ut fast inte på bekostnad av de andra.

Olika typer

Det finns olika typer av gruppintervjuer. Ibland är det flera sökande som intervjuas i grupp men det kan också vara en sökande som träffar flera från arbetsplatsen. Fråga vilken typ av gruppintervju du ska på så att du inte blir överraskad.

Glöm inte grunderna

Tänk på att precis samma gäller för gruppintervjuer som för alla andra, nämligen att det är viktigt att komma i tid, ha på sig kläder som passar för arbetsplatsen, hälsa trevligt och inte minst försök slappna av.

Börja innan det börjar

Det kan vara en god idé att prata lite med de andra innan intervjun drar igång. Det visar att du är social och det är något som rekryterarna lägger märke till. Om det inte gör dig obekväm kan du försöka småprata och ta kontakt med dina konkurrenter istället för att fingra på mobilen.

En kort presentation

Tänk i förväg ut en kort presentation om dig själv och öva gärna hemma innan. Fundera över vilka tidigare erfarenheter du har som är relevanta för just detta jobb, varför du är intresserad av det och vad du kan bidra med.

Var dig själv

Visst gäller det att sticka ut på en gruppintervju, men om du inte är typen som gärna pratar i nya grupper är det bättre att ta det lugnt. Lyssna och svara genomtänkt vid några tillfällen istället för att försöka låtsas vara någon som du inte är.

Gruppövning

Var beredd på att det ofta ingår gruppövningar där intervjupersonerna ska lösa en uppgift tillsammans. Ibland är det några frågor som alla i gruppen gemensamt ska diskutera kring. Det kan också bli så att deltagarna intervjuar varandra.

Samarbete med andra

Rekryterare använder gruppintervjuer främst till jobb där det krävs sociala förmågor. Målet är alltså oftast att testa hur du fungerar ihop med andra. Visa att du kan samspela genom att lyssna när de andra pratar. Var artig och bekräfta den som talarmed hjälp av ögonkontakt.

Läs på innan

Glöm inte att läsa på om företaget och deras verksamhet. Ju mer du vet desto bättre. Det kommer att hjälpa dig att förstå bättre vilka egenskaper de är intresserade av. Kanske blir det just det som gör att du sticker ut från mängden. Du kan också tänka ut bra frågor att ställa under intervjun.

TEXT: TERES HALLMAN

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration