24 mars 2017


Julia pratar datorernas språk 

FOTO:KLARA LEO

Det råder akut brist på digital kompetens. Förhållandevis få tänker dock tanken på en karriär som kodare – speciellt inte tjejer. Men det gjorde Julia Dang, 25. Hon hoppade på en intensivutbildning till programmerare – och landade sitt drömjobb som systemutvecklare på nolltid.

– Det blir aldrig tråkigt på jobbet, säger hon.

750 000. Så många kommer saknas inom it-branschen i Europa om bara tre år, varnar Eurostat för. Och i Sverige räknar man med en brist på 60 000 it-proffs vid samma tidpunkt, enligt en prognos från IT &Telekomföretagen. Det här betyder lysande framtidsutsikter för de som gillar att koda – särskilt för tjejer. Det vet Julia Dang. Glöm stereotypen om en introvert enstöring som knackar kod i en mörk källare. I stället sitter Julia Dang, 25, i ljusa och fräscha lokaler på sjätte våningen i centrala Göteborgoch programmerar – under vanliga kontorstider.

Bygger betalfunktion

När vi är på besök håller hon på att bygga på en ny betalfunktion på företagets kundwebb.

– Man kan säga att jag ger datorn en rad olika instruktioner för vad den ska göra, i vilken ordning och under vilka villkor, förklarar hon tålmodigt och pekar på, vad som ser ut som, obegripliga krumelurer på skärmen.

Och det är inte första gången hon får tydliggöra vad hon faktiskt görpå dagarna.

– Det händer hela tiden. Jag brukar säga att kodning betyder att man lär sig att prata datorns språk.

Julia Dang har en masterexamen i offentlig förvaltning och jobbade tidigare som politisk sekreterare på Riksdagskansliet, vilket var ett händelserikt jobb – särskilt under valåret.

– Jag gillar att vara där det händer och att kunna påverka. Men inom politik förändras saker väldigt långsamt och det är ofta svårt att härleda vad som lett till vad.

En bransch där beslutsvägarna istället är korta och där man snabbt ser konkreta resultat är it-branschen.

– Jag visste knappt hur kod fungerade, däremot visste jag att det är med programmering man bygger appar, hemsidor och spel.

Kurs på tolv veckor

Att plugga ytterligare tre–fem år kändes dock inte som ett alternativ, så när hon fick höra talas om Academy, som är en intensivprogrammerarutbildning på tolv veckor, nappade hon direkt. Efter en uttagningsprocess med logiska tester, motiveringsbrev och personliga intervjuer blev hon antagen sommaren 2016. I september examinerades hon och två månader senare fick hon drömjobbet, som systemutvecklare på Collector bank i Göteborg. Här är Julia Dang ensam tjej i sitt team om åtta personer som jobbar med programmering.

– Det blir aldrig tråkigt på jobbet. Sättet man kodar på förnyas hela tiden och det kommer alltid in nya önskemål och funktioner. Dessutom är det väldigt mycket driv och engagemang på min arbetsplats, vilket är givande, säger hon.

Och med tanke på att det dimper ner omkring ett mejl i veckan från olika rekryterare som efterfrågar hennes kompetens, gäller det att arbetsmiljön är stimulerande, annars väntar nästa jobb runt hörnet.

– Senast i morse fick jag ett mejl där de ville att jag skulle komma på intervju, vilket är väldigt kul. Det gör en kräsen. Det blir än mer viktigt att företagets värderingar stämmer överens med ens egna och att man får möjlighet att påverka och ha kul på jobbet.

Julia Dangs omgivning reagerade dock med viss förvåning när hon plötsligt valde att byta yrkesbana.

– De tyckte att jag redan hade ett bra jobb och många vet inte heller så mycket om kodning och föreställer sig programmering som ett tråkigt robot-jobb.

Men det är långt ifrån verkligheten. Även om problemlösning och logiskt tänkande är en stor del av kodning är det också ett väldigt kreativt och kommunikativt jobb – och faktum är att kodning kräver social kompetens.

– När man skriver kod och utvecklar produkter så fyller det alltid en funktion, och den funktionen måste man ju kunna kommunicera och motivera till kunder.

Bilden av en programmerare som en vit manlig ”datanörd” är därför föråldrad, tycker Julia Dang. Hon poängterar att det behövs fler förebilder för att sudda bort bilden av kodning som ett särskilt killintresse.

Inte tuffare bransch

Men hon tror inte nödvändigtvis att det är tuffare i programmerarbranschen från någon annan traditionellt manlig bransch.

– Jag kan tänka mig att det finns arbetsplatser där det är svårare att vara kvinnlig kodare. Men så var det även inom politiken, då man inte alltid blev tagen på lika stort allvar som ung kvinna.

När utvecklingen inom it-industrin går så raskt i övrigt – varför skulle den inte göra det även när det kommer till jämställdhet, resonerar hon.

– Att kunna samordna, vara kommunikativ, lyssna in och vara ödmjuk är egenskaper som premieras inom it och är också sådant som ofta kopplas ihop med kvinnlighet. Sedan växer dagens ungdomar upp med it som en naturlig del i sina liv och har en helt annan bild på vad det faktiskt är.

I vår digitaliserade värld kommer kodning troligen bli nödvändigt inom fler branscher framöver.

– I dagens samhälle är det oerhört värdefullt att förstå vad som händer bakom skärmen, hur information lagras eller hur den skickas från en dator till en annan, säger hon.

TEXT: TINA HARR

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration