17 mars 2017

”Otroligt skönt att inte behöva gå upp mitt i natten längre”

Ulf Wallgren, profilerat nyhetsankare på SVT som bytte karriär och blev yogainstruktör.

Varför blev du journalist?

– Det var en slump egentligen. I gymnasiet var jag väldigt intresserad av foto och lyckades sälja in bilder till två lokaltidningar, varav en av dem erbjöd mig jobb på deras ungdomssida. Jag har inte gått journalisthögskolan – jag sökte men klarade inte de logiska delarna i inträdesprovet. Men jag hade nog någon form av nyhetsnäsa, för jag fick senare sommarjobb på en annan lokaltidning och har sedan dess arbetat med både tidning, radio och tv.

Vilka andra jobb än journalist har du haft?

– Jag har delat ut tidningar, jobbat i skivbutik och stått i utlåningsdisken på ett bibliotek.

På 1990-talet gjorde du debut som tv-ankare – hur var det?

– Jag minns mest att det var väldigt ovant jämfört med radio, som jag gjort innan. På tv är det mycket viktigare vad man har på sig – man måste ha en diskret utstyrsel så att tittarna inte tappar fokus.

Vilken nyhetssändning minns du särskilt?

– Det är främst de stora katastroferna som etsat sig fast, som tsunamin 2004 eller massmorden i Oslo och på Utöya 2011. De händelserna var väldigt tunga att presentera. Men jag minns också många positiva rapporteringar, som klimatöverenskommelsen i Paris, presidentvalet i USA när Barack Obama blev den förste svarte presidenten och när Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur.

Efter 27 år på SVT valde du att börja jobba som yogainstruktör istället. Hur kom du in på yoga?

– Jag hade det väldigt stressigt på jobbet en period när det blev för tungt med de obekväma arbetstiderna. Vi som jobbar med nyhetssändningarna på morgnar går upp vid tre på natten och det sliter på kroppen. Så jag testade bland annat meditation för att komma ner i varv, men det var först när jag började med medicinsk yoga som jag verkligen lyckades.

Och hur ser en vanlig dag ut nu – får du sovmorgon?

– Ja, det är otroligt skönt att inte behöva gå upp mitt i natten längre! På dagarna är det mycket kontakter med media som är nyfikna på mitt nya liv. Resten av tiden förbereder jag mina lektioner som instruktör på friskvården och på ett yogacenter. Det är jättekul, jag har fulla klasser!

Läs fler artiklar från Platsjournalen

TEXT: ZANDRA ZERNELL

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration