17 mars 2017

Nyckelord ledde Lynn rätt

I stället för att söka första bästa jobb började Lynn kartlägga sig själv, skanna platsannonser och titta på nyckelord.
Resultatet? Hon landade ett jobb som analyssamordnare på Räddningstjänsten Syd – precis det som hon bestämt sig för att hon ville arbeta med.

Som disputerad biolog och utbildad gymnasielärare trivdes Lynn, 37, bra på sitt jobb som forskare på Lunds universitet. När det stod klart att forskningsanslaget skulle utebli om hon inte flyttade utomlands började hon dock fundera på ett karriärbyte. Men istället för att söka första bästa jobb började hon kartlägga sig själv och lista sina kompetenser.

– Det är lätt att fastna i ett fack, men jag kan ju faktiskt mycket mer än att ”bara” forska. Jag har jobbat med projektledning, budget och har fått arbetsleda andra. Jag har också vanan inne att analysera stora material och är en god strateg.

Letade efter nyckelord hon lockades av

Utan att veta exakt vilket område hon ville jobba inom började hon skanna av hundratals platsannonser, alltifrån chefstjänster till lokalvårdarjobb, och leta efter nyckelord som hon fastnade för.

”Projektledning”, ”analysarbete” och ”jobba med strategier” var ord hon lockades av.

– Jag började lära mig hur de valde att uttrycka sig i platsannonserna och hittade nya nyckelord som tilltalade mig som ”gilla utveckling och förändring” och att ”inte vara rädd för utmaningar”.

När hon hittade intressanta annonser som stack ut plockade hon ut tre nyckelord och byggde så kallade mind maps och funderade hur hon ville jobba med just de nyckelorden på den aktuella arbetsplatsen. Men bara för att ett företag sökte en strategisk och analytisk projektledare sökte hon inte automatiskt tjänsten.

– Jag kollade upp vad respektive arbetsgivare menade med exempelvis projektledning och om det passade mitt arbetssätt.

Fick jobbet hon ville ha

Och Lynns gedigna researcharbete lönade sig. Efter två månader fick hon komma på intervju och i maj 2014 började hon arbeta som analyssamordnare på Räddningstjänsten Syd – precis det som hon bestämt sig för att hon ville arbeta med.

– Jag jobbar med analyser och strategiarbete, men tjänsten har gjorts om och nu sitter jag i förbundsledningen, med mer fokus på utveckling. Jag trivs kanonbra.

Att fokusera på nyckelord gjorde att Lynn lärde känna sin kompetens bättre och snabbare hamnade på rätt arbetsplats.

– Det förkortade helt klart tiden från att jag började fundera på att byta arbete till att jag faktiskt fick ett nytt jobb, säger hon.

Och att jobba med nyckelord är något flera arbetssökande missar, enligt Erik Fors-Andrée, vd på Cruited, ett företag som hjälper till att bedöma och förbättra jobbansökningar.

– Många söker jobb efter titlar och har då kanske bara ett fåtal jobb att välja på. Om du istället söker på nyckelord öppnas plötsligt massor av jobbmöjligheter. Testa till exempel projektledning i stället för projektledare, så ser du skillnaden, säger han.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

TEXT: TINA HARR

LÄR DIG TOLKA PLATSANNONSER

Erik Fors-Andrée, vd, på Cruited, ett företag som hjälper till att bedöma och förbättra jobbansökningar.

  • Se förbi klyschorna
    Genomskåda vad orden egentligen betyder. ”Högt tempo” kan till exempel betyda alltifrån att det är mycket att göra till att det är snabba kast mellan olika uppgifter.
  • Lär dig identifiera viktiga ord
    Vissa egenskaper tycker arbetsgivaren är viktigare än andra. Tecken att något är extra betydelsefullt är om man upprepar ord eller skriver ord flera gånger fast använder synonymer. Exempelvis “ansvarskännande”, “tillförlitlig” och “noggrann” är alla ord som påminner om varandra.
  • Lägg inte alltför stor vikt vid annonsen 
    Detta låter ju motsägelsefullt, men en platsannons är en form av önskelista. Du behöver inte uppfylla varje kriterium för att söka jobbet. Fokusera i stället på tre-fyra punkter och motivera och exemplifiera hur de egenskaperna passar in på den aktuella tjänsten.

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration