17 mars 2017

Maxa ditt högskoleprov

Blir du svettig bara av tanken på högskoleprovet? Sophie Ollén, medförfattare till boken ”Så får du bättre resultat på högskoleprovet”, ger 10 tips på hur du förbereder dig!

Hitta din svaga punkt

Börja med att ta reda på vilka delar av provet du behöver lägga mest fokus på. Det gör du genom att öva på gamla prov på Studera.nu. När du gjort några prov lär du dig hur de är uppbyggda och vad som är svårast.

Lär dig ordbygge

För att lyckas på ord- och läsdelen gäller det att öva upp ditt ordförråd och förmågan att förstå lite tyngre texter. Det gör du genom att läsa dagstidningarnas kulturartiklar och ledarsidor. Lär dig också hur ord är uppbyggda genom att läsa på om prefix och suffix.

Satsa på matten

När det är kort tid kvar är det framför allt gymnasiematten du kan få mest nytta av. Repetera det som kallas Matematik 1a och 1b. Prioritera ekvationslösningar, som används i många uppgifter.

Read in english

Många är ganska bra på att förstå engelska i filmer och tv-serier. Men på provet är det din läsförståelse som poängsätts, så ta för vana att läsa artiklar även på engelska. Ett tips är att ha The Guardian eller New York Times som startsida på telefonen eller datorn.

Öva på tid

För att få ett hum om hur lång tid de olika delarna tar kan du testa att göra ett gammalt prov på tid. Då får du också öva på att känna tidspress.

Undvik fallgroparna

Analysera de rätta svaren ordentligt – då lär du dig att avslöja fallgropar i provet. På läsdelen kan det handla om att se upp för svarsalternativ som innehåller ytterligheter, formuleringar som är ordagrant tagna ur texten eller som är korrekta men inte riktigt svarar på frågan.

Vila!

Bara någon dag kvar? Se till att vila. Packa blyertspennor, sudd, linjal, överstrykningspenna, klocka och legitimation redan dagen innan och ta reda på var du ska vara. Då sover du bättre.

Ta med matsäck

Packa även vattenflaska, mat och fika, så spar du tid och kan ägna rasterna åt att hämta frisk luft. Vill du äta ute? Kolla upp innan var det finns ett matställe.

Kör inte fast

Sitt inte för länge med en uppgift, då kan du missa andra uppgifter på slutet. Gå vidare – och gå tillbaka om du har tid. På NOG-delen gör många misstaget att räkna ut svaret när det egentligen handlar om vilken information som behövs för att göra det.

Gissa friskt!

Fokusera på dig själv och bli inte stressad över hur snabbt andra bläddrar. Finns det fortfarande frågor du inte svarat på? Det delas inte ut några minuspoäng, så dra till med en gissning!

Läs fler artiklar från Platsjournalen

TEXT: ZANDRA ZERNELL
ILLUSTRATION: ANNA WESTIN

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration