10 mars 2017

Säkra ditt startkapital

Sitter du på en lysande affärsidé men saknar startkapital? Testa att marknadsföra ditt blivande företag på en crowdfundingsajt. Om du gör det på rätt sätt kan pengarna som du behöver snart vara i hamn.

Bara en chans!

Du får bara en chans att synas. Förvalta den väl. Så se till att du har tänkt igenom hur du vill marknadsföra din produkt/idé innan du lanserar din kampanj.

Välj rätt plattform

Ska du samla in pengar till att trycka en bok om Halland? Satsa då på en svensk crowdfundingsajt. Om din affärsidé kan tilltala vem som helst i världen – satsa då på en global plattform för crowdfunding.

Sprid ordet!

Hör av dig till så många som möjligt, vänner, familj, bekanta, jobbarkompisar och be dem att bidra och i sin tur tipsa sina vänner om din insamling och när den drar igång.

Länka, länka, länka

Be alla du känner att länka till din insamling från Facebook, Twitter och bloggar. Om din insamling dri­ver trafik till crowdfunding-sajten belönas du genom att blir mer syn­lig på hemsidan – och ökar därmed chansen att få in fler bidrag.

Lyssna!

Dina givare tror på dig och din idé – men de kan också hjälpa dig att utveckla din produkt. Så håll kontakten med dem och lyssna på deras tankar om hur din produkt kan bli ännu bättre.

Håll dina fans varma

Att folk väljer att stödja just dig och ge ett bidrag är fantastiskt. Men förvalta förtroendet väl! Har du lovat en produkt till dina givare? Leva upp till det löftet! Gillar de dig och din produkt blir de fantastiska ambassadörer. Bättre reklam än så går inte att få.

Överträffa för­väntningarna

Det kan vara frestande att satsa på att dra in en stor summa. Men det är smartare att göra tvärtom. Sät­ter du ett lågt mål spränger du snabbt 100-procentsgränsen vilket ger mer uppmärksamhet till din insamling på sajten. Det kan leda till fler donatio­ner. Alla vill gynna en vinnare.

TEXT: DANIEL SIKSJÖ
ILLUSTRATION: ANNA WESTIN

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Mer information om att starta eget


Här hittar du crowdsourcing-sajterna:

Om du googlar på crowdfunding så hittar du enkelt flera stora aktörer. Här är annars länkar till några av de mer välkända crowdfundingssajter:

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration