3 mars 2017

Skogsbruk ger jobb till nyanlända

Efter fem år på flykt och tre års utanförskap i Sverige har Naser Ali fått hoppet tillbaka. Genom ett nytt småländskt utbildningsprojekt har han tagit motorsågskörkort, lärt sig svenska och börjat arbeta
– Jag älskar att jobba med trä, berättar han.

Det är i början av februari, lätt snöfall och minusgrader utomhus. Vi möter Naser Ali vid arbetsbänkarna i en kommunägd snickerilokal i Lövhult utanför Nässjö. Han och hans sju kurskamrater sågar, slipar och fogar systematiskt samman bräder.

– I dag tillverkar vi rastplatsbord och bänkar i lärkträ. Det är en av många saker vi lärt oss under de senaste månaderna, säger Naser Ali.

Nio år har förflutit sedan Naser Ali tvingades fly hals över huvud från krigsinfernot i Somalia i östra Afrika. Han kom till Uganda 2008 och sedan till Sudan, där han stannade i sex månader.

– Jag var två år i Libyen innan jag lyckades ta mig över Medelhavet till Italien, där jag blev kvar i ett år. Jag anlände till Göteborg 2012. Fyra av mina syskon lever i Kenya i dag och jag har en storebror i USA.

Tre års väntan

Som ensamkommande behövde Naser Ali vänta i tre år innan han fick uppehållstillstånd i Sverige. Merparten av den tiden bodde han i Skåne. Där hittade han mest vänner från Somalia att umgås med.

– Jag gick inte i skolan och lärde mig inte mycket svenska. Det var fruktansvärt att bara vänta, vänta och vänta. Jag är van att arbeta mycket.

Naser Ali

Naser Ali fick uppehållstillstånd 2015 och samma år flyttade han till Nässjö. Efter några månader på utbildning i svenska för invandrare, sfi, blev han våren 2016 antagen till Jönköpings läns nya skogs- och språkutbildning. Ove Cedersmyg från Skogsstyrelsen är en av initiativtagarna och leder arbetet med tillverkningen av rastplatsbänkar.

– Utbildningen är unik på det sättet att vi, Arbetsförmedlingen och sfi arbetar oerhört tätt tillsammans. Vi förspiller ingen tid i våra ansträngningar att ge deltagarna grundläggande språk- och yrkesutbildning, säger Ove Cedersmyg.

Christel Berg som är arbetsförmedlingens handläggare för Naser Ali och hans utbildningskamrater hyllar också den nya utbildningsmodellen.

– Deltagarna får arbetslivserfarenhet, referenser och tränar språket på ett naturligt sätt, säger hon.

Fick skogsarbetarlön

Åtta personer från Syrien och Somalia ingår i Naser Alis skogsgrupp. I början behövde de tolk, men inte längre. I ett halvår är de anställda på halvtid med skogsarbetarlön. Några av de varierande arbetsuppgifterna är att röja i kulturlandskap, göra strövstigar och lägga spänger åt Länsstyrelsen. Deltagarna har även utfört skogsarbeten åt Sveriges Lantbruksuniversitet och andra markägare. Anslagstavlor, fågelholkar och jakttorn har tillverkats.

Deltagarna har tagit röjsågskort och motorsågskort under handledning av rutinerade instruktörer från Skogsstyrelsen.

– Det är mycket viktigt att få lära oss hur man fäller träd på ett säkert sätt, säger Naser Ali.

– Det finns många olika slags träd i Somalia, men inga som är lika stora som träden här i Sverige, fortsätter han.

I Somalia arbetade Naser Ali dels som lantbrukare på landsbygden och dels i en affär i en mindre stad. I Sverige är numera hans främsta mål att få jobba inom den gröna näringen eller inom träindustrin.

– Jag tycker allra bäst om att vara ute i naturen. Men det viktigaste är att hitta ett arbete, och den här utbildningen förbereder mig för det.

Arbetslivserfarenhet har betydelse

Naser Ali har insett att såväl intyg som kontakter spelar stor roll för att få arbete i Sverige. Genom skogsutbildningen utrustas deltagarna med bådadera. Alla deltagare har ett usb-minne med sitt eget cv. Det har fyllts på efter hand. Även deltagarnas arbetslivserfarenheter från hemlandet finns med där. Under utbildningens sista veckor ska Naser Ali och hans kamrater gå en starta eget-kurs.

– Helt suveränt. För om en arbetsgivare berättar att de har ett planteringsjobb i säg två månader, men inte mer, så kan det ju lösas om man har en FA-skattsedel, säger Ove Cedersmyg.

– Medan vi har gjort alla våra beställningsarbeten på till exempel rastplatsbänkar, har vi också räknat på materialkostnader, arbetskostnader, moms och skatt. Det handlar om att få en känsla för vad man kan ta ut för kostnad från kunden.

Sfi-läraren Anders Olsson på Nässjö kommuns lärcenter har också sett hur deltagarna vuxit för varje utbildningsmånad som gått.

Ett säsongsberoende jobb

– Det är inte helt enkelt att hitta heltidsarbete inom skogsbranschen, eftersom det är så nischat och säsongsberoende. Ändå finns det många uppgifter som väntar på att bli utförda, och då tänker jag inte minst på röjningsarbeten, säger Anders Olsson.

Nyligen blev det klart att fler grupper av nyanlända ska få chansen att gå skogsbruksutbildningen efter Naser Ali och hans kurskollegor. I Nässjö har Arbetsförmedlingen, Skogsstyrelsen och sfi bestämt sig för att fortsätta med en ny, möjligen något större grupp av kursdeltagare.

– Vi har hittat en bra modell, säger Ove Cedersmyg.

Naser Ali håller med.

– Det har varit viktigt för mig att gå den här utbildningen. Jag hade några jobbiga år i början när jag kom till Sverige. Då var allt svårt.

– Nu är jag på gång, säger Naser Ali i Lövhults snickeriverkstad.

TEXT: FREDRIK LOBERG
FOTO: KAJSA JUSLIN

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration