3 mars 2017

Så hittar du din motivation

Drivkraften att söka jobb är kanske inte på topp varje dag. I stället för att pressa dig själv, försök att finna en morot och använd din inre motivation. Då kan du få mer kontroll över din situation, känna lust inför uppgiften och triggas av utmaningar

Ta initiativ

Många väntar tålmodigt på att motivationen plötsligt ska dyka upp från ingenstans men så fungerar det tyvärr inte. Istäl­let är det tvärtom dina resultat och framsteg som skapar motivation. Ta ett första steg i den riktning du vill gå så kommer du inte bara närmare ditt mål utan ökar också motivatio­nen att fortsätta.

Bestäm själv vad du vill

Autonomi, eller självbe­stämmande, är en oerhört viktig motivationsfaktor, visar forskningen. För att du ska vilja göra något behöver du alltså först veta vad du vill. Gör därför inte bara vad du måste, gör det på ett sätt som känns bra för dig.

Skaffa erfarenhet

Studier visar att vi motiveras av att känna oss kompetenta, vilket vi blir genom erfarenhet. När du genom handling upplever att saker du gör för dig närmre dina mål stärker du ditt självförtroende och skapar en positiv spiral av motivation och resultat.

Utmana dig själv

Människor har en inbyggd längtan efter att utmanas, bli skickligare och bidra. Det är därför vi gör ansträngande saker på fritiden som att lära oss språk, volontärarbeta och lägga pussel. Hitta det som lockar dig och bryt ner arbetssö­karprocessen i mindre delar för att skapa lagom stora utmaningar som känns intressanta.

Sök mening

Tänk efter. Vad skulle du göra som känns menings­fullt, om du inte behövde arbeta för att försörja dig? Med siktet inställt på ett yrke eller en arbetsplats som ger dig mening får du en kraftfull motivationsfaktor, som får dig att med glädje gå längre och anstränga dig mer än du annars hade gjort.

TEXT: LINNEA MOLANDER
ILLUSTRATION: BJÖRN ÖBERG

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration