3 mars 2017

Gott om framtidsjobb inom it och telekom

Många framtidsjobb finns inom it-branschen. Fredrik von Essen näringspolitiskt expert för IT&Telekomföretagen inom Almega berättar för Platsjournalen om läget i branschen och var jobben finns.

It- och telekombranschen är het nu.  Hur ser arbetsmarknaden ut?
– Genom daglig direktkontakt med medlemsföretagen får jag en bild av att man har stora svårigheter att rekrytera tjänster som programmerare, systemutvecklare, it-arkitekter verksamhetsutvecklare in om it. Vi försöker göra det möjligt att få tag på personal.

Varför är det svårt att få tag på personal?
– De få som kommer ut från utbildningarna får alltid jobb men det är inte lätt för konsultfirmor, som det ofta rör sig om, att anställa eftersom det är knepigt att hitta rutinerad personal. Det fylls inte på nedifrån, det är svårt att få unga att bli intresserade, många väljer bort it. Vi tampas också med att många tjejer inte väljer den här vägen.

Fredrik von Essen

Vad är det som gör att så få tjejer vill in i branschen?
– Vi kämpar mot schablonbilden som säger att it-yrken är grabbiga, inåtvända och tråkiga. Och visst på samma sätt som det finns extrema juristnördar finns det extrema kodnördar, men de är inte alls representativa. Man jobbar i team och det krävs att man förstår sociala sammanhang och världen utanför.

Finns det några särskilda yrken som skulle kunna skolas om för att fylla på?
– Det har ibland talats om att bibliotekarier och arkivarier  skulle passa att jobba som inom it-yrken eftersom de arbetar med olika system, men jag har inte sett någon särskild trend. Som programmerare är det ofta ett väldigt speciellt sätt att jobba, man jobbar väldigt agilt i korta intervall och med korta avrapporteringar, man får vara beredd på att det inte är en vanlig lunk.

Hotas inte de här jobben i framtiden av automatisering?
– Jag tycker det finns anledning att hålla koll på utvecklingen inom artificiell intelligens och självlärande system, åtminstone kan det basala kodandet bli mer självgående. Men människor och maskiner kommer ändå alltid behöva samverka och inom överskådlig tid minskar inte behovet av kunnigt folk.

Några andra tips för att ta del av boomen?
– Infrastrukturbygget med att dra fiber kräver väldigt mycket personal nu när många televerksgubbar går i pension. Det är kanske inte så hajpat eller känt men här finns stora behov och yrkena här kräver inte så långa utbildningar.


TEXT: ADRIAN ROSÉN
FOTO: ALMEGA

Vill du läsa artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Bild av Platsjournalen nummer 6 2017

Läs senaste Platsjournalen

Starta prenumeration
på e-tidningen  


Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev med e-tidningen direkt till din mejl.

Namn
E-postadress

Starta kostnadsfri tidningsprenumeration
  

Fyll i ditt namn och adress och få tidningen Platsjournalen hem till din brevlåda varje måndag.

Starta prenumeration